Όλο και πιο συχνά τελευταία ο δήμαρχος Μαρκοπούλου με βαρύγδουπα λόγια διακηρύσσει σε όλους τους τόνους και υπερηφανεύεται για την «πρόοδο του μεγαλύτερου έργου του δήμου μας, αυτό των τριάντα (30) εκατομμυρίων Ευρώ για την Αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη»!! Ασύστολα ψέματα και δημαγωγία, γιατί: Στις 11/11/2015 με απόφαση της Περιφερειάρχη Αττικής εγκρίνεται ποσό 28.719.647 ευρώ για συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Δήμου Μαρκοπούλου & ολοκλήρωση αναβάθμισης ΕΕΛ (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων ) για συνολική δυναμικότητα 40.000 ι.κ.»(ισοδύναμων κατοίκων).
Δεν είναι λοιπόν ούτε 30 τα εκατομμύρια ούτε όλα για την αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη. Αρέσκεται σε υπερβολές ο δήμαρχος.
Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν δύο βασικά υποέργα που υπήρχαν στο σχεδιασμό του 1996(!!) και είχαν μπει στη γωνία. 

α) Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης «στο κύριο παραλιακό μέτωπο» (τι σημαίνει άραγε;) του Πόρτο Ράφτη καθώς και οι αγωγοί μεταφοράς με τα 8 αντλιοστάσια. 

β) Ολοκλήρωση αναβάθμισης ΕΕΛ Μαρκοπούλου που περιλαμβάνει την κατασκευή νέας μονάδας υποδοχής και προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων καθώς και τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης, τριτογενή επεξεργασία κλπ. της υφιστάμενης ΕΕΛ Μαρκοπούλου από 20.000 σε 40.000 ι.κ. 

Πόσο θα κοστίσει πραγματικά η κατασκευή της νέας μονάδας και πόσο η επέκταση και αναβάθμιση για τη συνολική δυναμικότητα των 40.000 ι.κ. που σίγουρα θα προηγηθούν της κατασκευής του δικτύου του Πόρτο Ράφτη; 
Μήπως δεν μείνει τίποτα και αυτή τη φορά, όπως συνέβη τόσες και τόσες άλλες από το μακρινό 1990 που εντάχθηκε στα Ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης ο βιολογικός καθαρισμός και η αποχέτευση του δήμου Μαρκοπούλου «για την καταπολέμηση της μόλυνσης της θάλασσας και την προστασία και αποκατάσταση των παράκτιων ζωνών; (πρόγραμμα ENVIREG). 

Το 1996(!) είχε αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής (έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες χρηματοδοτήσεις) η κατασκευή παραλιακού δικτύου αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη 18.054 μέτρα, στο Μαρκόπουλο 7.958 μ. στα Καλύβια 9.500 μ. και στον Κουβαρά 2.000 μ. που αφορούσαν επεξεργασία αστικών λυμάτων ισοδύναμου πληθυσμού 40.000 κατοίκων (Α’ φάση) και η έναρξή των είχε ορισθεί για την 1η Ιανουαρίου 1996 και η ολοκλήρωσή τους την 31 Δεκεμβρίου του 1999!! Να σημειωθεί ότι η δυναμικότητα των 40.000 ι.κ. το 1996 αποτελούσε την Α ‘ φάση ενώ σήμερα αποτελεί την τελική!
Τα έργα δεν αρχίσανε ποτέ το 1996 και φυσικά δεν ολοκληρωθήκανε ποτέ το 1999. Αρχίσανε όμως στα Καλύβια το 1997, στον Κουβαρά το 1998 και στο Μαρκόπουλο το 2002 και τα δίκτυα ολοκληρώθηκαν. Στο Μαρκόπουλο περισσότερα από όσα προβλεπόταν. 
Εκεί που δεν αρχίσανε ποτέ είναι η παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη για την προστασία της οποίας μπήκαν στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και οι τρείς οικισμοί.

Επί 27 χρόνια η δημοτική αρχή του Μαρκόπουλου θεωρώντας τους κατοίκους του Πόρτο Ράφτη Β’ κατηγορίας και αγνοώντας τους χιλιάδες επισκέπτες θέτει την περιοχή εκτός αποχετευτικού σχεδιασμού, αδιαφορώντας τελείως για την προστασία της παράκτιας ζώνης παρότι γνώριζε για τον κρίσιμο βαθμό ρύπανσης της θάλασσας, από μελέτη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. από δεκαετίας, που κρατά καταχωνιασμένη στα συρτάρια της, η οποία αποδείκνυε ότι σε ορισμένα σημεία τα νερά του Πόρτο Ράφτη ήταν χειρότερα από εκείνα του κόλπου της Ελευσίνας και φυσικά του Σαρωνικού!
Δεν είναι μόνο που λένε ψέματα αλλά κρύβουν και την αλήθεια. Ποιός από τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες γνωρίζει ότι η κοινή απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπ. Εσωτερικών της 3/4/1995 για να μπορεί να αποχετεύσει το Πόρτο Ράφτη στο Βιολογικό του Μαρκόπουλου προέβλεπε τελική φάση δυναμικότητας 145.000 ι.κ. με ορίζοντα 40ετίας ενώ σήμερα προβλέπεται τελική φάση 40.000 ι.κ.; !! Ποιος γνωρίζει ότι το Πόρτο Ράφτη όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τους θερινούς μήνες υπερβαίνουν τους 80.000 με τη χρηματοδότηση του 2015 προβλέπεται ν’ αποχετεύει το..2054 με ισοδύναμο πληθυσμό μόνο 9.246 κατοίκων; Ποιος λογικός άνθρωπος το πιστεύει αυτό; Από Καλύβια και Κουβαρά, λέει, θ’ αποχετεύει στο βιολογικό το 80% (4.724 ι.κ και 1.625 ι.κ. αντίστοιχα) του «μέσου καλυπτόμενου πληθυσμού» από το Μαρκόπουλο το 70%(8.162 ι.κ) και από το Πόρτο Ράφτη ..μη ξαφνιάζεστε μόνο το 30%!! Δηλαδή από τα πανάκριβα δίκτυα θ’ αποχετεύουν, το μακρινό 2054 μόνο 23.752 ι.κ προς δόξα του ιδιωτικού συμφέροντος και σε βάρος του περιβάλλοντος, αφού μένει διαθέσιμος ο μισός χώρος της ΕΕΛ για την απόρριψη των βοθρολυμάτων !!

Θριαμβολογεί σήμερα ο δήμαρχος μετά από 25 χρόνια απραξίας από την πρώτη χρηματοδότηση και 2 από την τελευταία και έχει το θράσος να μιλάει για «πρόοδο της αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη» λες και εμείς εδώ κάτω είμαστε λωτοφάγοι και ζούμε σε άλλο κόσμο. 
Είναι προσβολή και ντροπή για όλους τους φιλόξενους ανθρώπους αυτής της περιοχής. 


Για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Δάρας Ανδρέας, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ
Κωτούλας Χρήστος, μηχανολόγος μηχ/κός, μηχ/κός υγειονολόγος MSc
Πλατσάκης Γιώργος, αρχιτέκτων μηχανικός

Από Admin 2

Αφήστε μια απάντηση