Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στις 9:00 το πρωί, στο κτήριο των δικαστηρίων στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, θα εκδικασθεί η αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον μου, ο δικηγόρος Απ. Παπακωνσταντίνου και η εταιρεία “Απ. Παπακωνσταντίνου – Ν. Χλέπας & συνεργάτες”.
Η υπόθεση αφορά ένα κείμενο που δημοσίευσα τον Μάρτιο του 2016 και αφορούσε τη λειτουργία τεσσάρων μαγαζιών στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη. Κατά σειρά “Το Λιμάνι”, το “Haagen – Dazs – Pasta al Porto”, το “Αγκυροβόλι” και “το Δίχτυ”.

Ιστορικό της υπόθεσης
Το 2011, μετά από περίπου 6 χρόνια αγώνων, κάτοικοι του Πόρτο Ράφτη, πετυχαίνουν την έκδοση της 2274/2011 τελεσίδικης απόφασης από το ΣτΕ, με την οποία έπρεπε τα προαναφερόμενα καταστήματα να γκρεμίσουν όλα τα αυθαίρετα τμήματα, που είχαν προσθέσει στα αρχικά κτήρια και να επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν το 1983, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα. Από το Λιμενικό Ταμείο, με την ίδια απόφαση, εζητείτο να προχωρήσει σε ανάκληση των αδειών, κάτι το οποίο και έκανε, υπό την πίεση των αναφορών που είχαν γίνει από την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την υπεράσπιση των παραλιών, τον Αύγουστο του 2014.
Οι καταστηματάρχες άσκησαν προσφυγές κατά των αποφάσεων του Λιμενικού Ταμείου και αιτήσεις αναστολής μέχρι την εκδίκαση των προσφυγών, οπότε το Λιμενικό Ταμείο όρισε τον δικηγόρο Απ. Παπακωνσταντίνου και την εταιρεία “Απ. Παπακωνσταντίνου – Ν. Χλέπας & συνεργάτες”, να το εκπροσωπήσουν, κατά την εκδίκαση των παραπάνω αναστολών.
Παρά του ότι η εκδίκαση όλων των υποθέσεων αναστολών έγινε μέσα στο 2014 και οι αποφάσεις βγήκαν τέλος του ίδιου χρόνου ή αρχές του επόμενου, ακόμα και οι αιτήσεις ανάκλησης αυτών που ασκήθηκαν από δύο καταστηματάρχες είχαν τελεσιδικήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, τα συγκεκριμένα καταστήματα λειτουργούσαν σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό.

Έτσι τον Μάρτιο του 2016, που γράφτηκε το επίμαχο άρθρο, φαινόταν σαν να έχουν πάρει όλοι οι καταστηματάρχες αναστολή εκτέλεσης της ανάκλησης των αδειών λειτουργίας τους. Τουλάχιστον από την πλευρά των αρμόδιων αρχών δεν υπήρχε η παραμικρή αντίδραση.
Όταν όμως δημοσίευσα αυτό το άρθρο, στην ιστοσελίδα της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για την Κοινωνία & το Περιβάλλον, όπως ονομάζεται σήμερα η συλλογικότητά μας, οι πρώτοι που ενημέρωσαν τον δικηγόρο Απ. Παπακωνσταντίνου για αυτό, ήταν ο δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Πολίτης. 
Σε αυτό το άρθρο ουσιαστικά, στρεφόμουν κατά των αρχών οι οποίες δεν προστάτευαν τη νομιμότητα, παρά την ύπαρξη της τελεσίδικης απόφασης του ΣτΕ, καθώς και πρωτόκολλων κατεδάφισης, που στο μεταξύ είχαν εκδοθεί για τις αυθαίρετες κατασκευές από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, για να καταλήξω ότι ο δικηγόρος προφανώς έχασε και τις 4 δίκες, όντας μάλλον άτυχος.

Στην αγωγή που μου άσκησαν ο δικηγόρος Απ. Παπακωνσταντίνου και η εταιρεία “Απ. Παπακωνσταντίνου – Ν. Χλέπας & συνεργάτες”, αντέκρουαν αυτά που ισχυριζόμουν στο άρθρο μου και λέγανε ότι μόνο μια δίκη χάθηκε (περίπτωση καταστήματος “Αγκυροβόλι”), ενώ οι άλλες τρεις κερδήθηκαν, είτε γιατί πήραν μεν αναστολή αλλά υπό τον όρο να χρησιμοποιούν μόνο το νόμιμο τμήμα του καταστήματος (περιπτώσεις “το Λιμάνι” και “το Δίχτυ”), είτε δεν πήρε καθόλου αναστολή (περίπτωση “Haagen – Dazs – Pasta al Porto”).
Με τα στοιχεία που μας έδωσε ο δικηγόρος Απ. Παπακωνσταντίνου, κάναμε ένα έγγραφο προς τις αρχές, με το αίτημα να ελέγξουν κατά πόσο υλοποιούνται δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις, στην περίπτωση των συγκεκριμένων καταστημάτων στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη. Και ως απάντηση πήραμε ένα έγγραφο από το Λιμεναρχείο Ραφήνας, όπου μας πληροφορούσαν ότι μετά από εντολή του αρμόδιου υπουργείου, η οποία δόθηκε λόγω της αναφοράς μας, το Λιμεναρχείο Πόρτο Ράφτη ξεκίνησε ποινική δίωξη εναντίον των τριών καταστημάτων, τα δύο γιατί παραβίαζαν τους όρους αναστολής και το τρίτο γιατί λειτουργούσε με ανακληθείσα άδεια.

Το έγγραφο αυτό, έδειξε και κάτι άλλο όμως. Έδειξε, σε μεγάλη έκταση, την αμέλεια της διοίκησης για την επιβολή της νομιμότητας και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω του ότι οι άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι για την τήρηση του “κράτους δικαίου” και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Πολίτης, είναι οι δύο μάρτυρες κατηγορίας εναντίον μου. Ο Σωτήρης Μεθενίτης, υπόδικος, κατηγορούμενος, αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, για παράβαση καθήκοντος, μετά τις αναφορές που είχαμε κάνει το 2014, για την κατάσταση που επικρατούσε στο παραλιακό μέτωπο και, ο Γιάννης Πολίτης, εναντίον του οποίου έχει σχηματισθεί δικογραφία και καλείται για εξηγήσεις από την 16η Πταισματοδίκη, για υποθέσεις του Λιμενικού Ταμείου, μετά από αναφορές της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για την κοινωνία & το περιβάλλον.

Εν κατακλείδι
Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, στις 9:00 το πρωί λοιπόν, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, στο κτήριο ΠΡΟΚΑΤ ,στην αίθουσα 3, με αριθμό πινακίου 2, εκδικάζεται η αγωγή που έχουν ασκήσει εναντίον μου, ο δικηγόρος Απ. Παπακωνσταντίνου και η εταιρεία “Απ. Παπακωνσταντίνου – Ν. Χλέπας & συνεργάτες”, για ένα κείμενο που έκανα κριτική στις τοπικές αρχές του Μαρκόπουλου. 
Επειδή δεν πιστεύω ότι η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, μπορεί να γίνεται με το να κατηγορούν οι εκπρόσωποι των αρχών, τους πολίτες που ασκούν κριτική , καλώ όποια και όποιον αισθάνεται αλληλέγγυος σε ανάλογους αγώνες, να βρεθεί δίπλα μου την ημέρα της εκδίκασης της αγωγής και να δυναμώσει τη φωνή μου.

Με εκτίμηση
Σταμάτης Αρναούτης

Από admin

Αφήστε μια απάντηση