· Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών την 1/9 και σε κείμενο με 165 υπογραφές ζητήθηκε η άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης «Το πρόβλημα αποκομιδής των απορριμμάτων και της παράνομης χωματερής στα νταμάρια και οι άμεσες λύσεις που απαιτούνται».
Αντ’ αυτού η πρόσκληση του Δήμου καλεί σε λαϊκή συνέλευση με θέμα «Το πρόβλημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων και οι λύσεις που απαιτούνται».

Εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Δεν εκπληρώνεται η απαίτηση των πολιτών για τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να παρθούν δεσμευτικές αποφάσεις για το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων αλλά και της παράνομης χωματερής στα νταμάρια.
    Η απαίτηση αυτή εξακολουθεί να ισχύει σύμφωνα με το άρθρο 215 του Δημοτικού Κώδικα που απαιτεί ελάχιστο αριθμό 25 υπογραφών πολιτών προκειμένου να εισαχθεί το προτεινόμενο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
    Πόσο μάλλον που από την πρότασή μας απαλείφθηκε τεχνηέντως το θέμα της παράνομης χωματερής στο Μαρκόπουλο.
  2. Ο όρος «λαϊκή συνέλευση» μπορεί να φαντάζει θελκτικός δίνοντας δήθεν τον πρώτο λόγο στους πολίτες αλλά δεν εμπεριέχει το στοιχείο της απόφασης. Διότι ως μη θεσμοθετημένη διαδικασία δεν προβλέπει αποφάσεις που θα δεσμεύουν τη Δημοτική Αρχή.
    Άρα είναι πολύ εύκολο να λειτουργήσει ως μηχανισμός εκτόνωσης της αγανάκτησης των πολιτών (τώρα μάλιστα που μετά από 22 ημέρες η κατάσταση στην αποκομιδή των απορριμμάτων έχει σημαντικά βελτιωθεί).

Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου και λήψη δεσμευτικών αποφάσεων.
Πάντως εκτιμούμε ότι η δυναμική της συγκέντρωσης της 1ης Σεπτεμβρίου έχει ήδη φέρει αποτελέσματα.

· Η σημερινή κατάσταση σε Πόρτο Ράφτη & Μαρκόπουλο
Όπως είδαμε στους δρόμους αλλά και μετά από πληροφόρηση από το Δήμαρχο η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου δουλεύει και με δανεικά απορριμματοφόρα, μηχανήματα και κοντέινερς από γειτονικούς Δήμους.
Έχουμε τη διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι ούτε μία σακούλα σκουπιδιών δεν πέφτει στην παράνομη χωματερή αλλά όλα μεταφέρονται στη χωματερή της Φυλής.
Παρ’ όλα αυτά και μετά από 22 ημέρες πολλές είναι ακόμα οι διάσπαρτες χωματερές στο Πόρτο Ράφτη με χύμα σκουπίδια που με την πρώτη βροχή αλλά και ήδη με τους δυνατούς ανέμους που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες κατέληξαν ή θα καταλήξουν στη θάλασσα.
Όταν δε αποσυρθεί η βοήθεια των γειτονικών Δήμων τι θα γίνει;
Και βέβαια αμηχανία και σιωπή επικρατούν για την παράνομη χωματερή στο Μαρκόπουλο.

Είναι φανερό λοιπόν ότι χρειάζεται σχέδιο δράσης του Δήμου που θα δώσει οριστικές λύσεις στο πρόβλημα.

Ποιους βασικούς άξονες πρέπει να έχει ένα σχέδιο για αποτελεσματική αποκομιδή & διαχείριση των απορριμμάτων

Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εμείς δεν πρόκειται να σας παρουσιάσουμε προτάσεις για τη διάρθρωση των υπηρεσιών, για τον αναγκαίο εξοπλισμό, για τους κάδους και τα προγράμματα αποκομιδής, τα χρώματα των κάδων ανακύκλωσης και τα πράσινα σημεία.
Αυτά είναι δική σας δουλειά στη Διοίκηση του Δήμου.
Εμείς θα σας πούμε τι καθαριότητα θέλουμε κι εσείς θα πρέπει να σχεδιάσετε και να αποφασίσετε σχετικά.

· Ο δημόσιος χαρακτήρας των Υπηρεσιών Καθαριότητας
Θέλουμε να δηλώσουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι σαν πολίτες δεν θα δεχτούμε την απεμπόληση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας.
Η εμπειρία μας λέει πως όταν δημόσιες υπηρεσίες εκχωρήθηκαν σε ιδιώτες κι ενώ υπήρξε αρχικά καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών πολύ γρήγορα αυτές οι υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν και ακρίβυναν ταυτόχρονα.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι δημόσιες αρχές αναγκάστηκαν να τις πάρουν πίσω. Όπως π.χ. το νερό στη Γαλλία, οι σιδηρόδρομοι στη Μ. Βρετανία και πρόσφατα η καθαριότητα στη Νορβηγία.
Άρα η Καθαριότητα παραμένει δημοτική υπηρεσία χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς πονηρά παραθυράκια του τύπου «συμπράξεις δημόσιου & ιδιωτικού τομέα».

· Η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών καθαριότητας – το κόστος για τους πολίτες
Οι Υπηρεσίες Καθαριότητας είναι ανταποδοτικές. Πληρώνονται άμεσα από τους πολίτες (μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ) και τα έσοδα απαγορεύεται να δαπανηθούν για οτιδήποτε άλλο πλην των εξόδων των Υπηρεσιών αυτών.
Ο Δήμος Μαρκοπούλου θα έπρεπε να είναι πρωταθλητής στην καθαριότητα αφού οι πολίτες του πληρώνουν από τα ακριβότερα τέλη στην Αττική.
Συγκεκριμένα πληρώνουμε 1,99 ευρώ/τ.μ./έτος όταν Δήμοι με παρόμοια πολεοδομικά χαρακτηριστικά με τα δικά μας χρεώνουν πολύ λιγότερα. Π.χ. Λαυρεωτική 1,44, Σαρωνικός 1,3, Παλλήνη 1,25, Παιανία 0,85.
Και προφανώς τα πανάκριβα τέλη που πληρώνουμε σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών – όχι μόνο τώρα αλλά και από πολλά χρόνια πριν.
Θα ήταν σκόπιμο να δώσει ο νέος Δήμαρχος έναν απολογισμό εσόδων – εξόδων της τελευταίας 5ετίας και να γίνει έλεγχος πού ξοδεύτηκαν τα χρήματα για την καθαριότητα.
Γιατί αν ξοδεύτηκαν αλλού ο υπεύθυνος τ. Δήμαρχος & ο τ. Αντιδήμαρχος Οικονομικών είναι υπόλογοι ενώ αν ξοδεύτηκαν για την καθαριότητα χωρίς αποτέλεσμα ο υπεύθυνος τ. Δήμαρχος & ο τ. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας είναι υπόλογοι.
Υπάρχουν σκέψεις από πολλούς συμπολίτες μας να ζητήσουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα υπέρογκα ποσά που πλήρωσαν για το 5μηνο της απελπισίας που ζήσαμε μέσα στα σκουπίδια κι αν το κάνουν έχουν πολλές πιθανότητες δικαίωσης.

Ένα ζήτημα που μπαίνει λοιπόν είναι η μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
Πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού 2020 και στην ειδική απόφαση που πρέπει να λάβει για τα τέλη θα πρέπει να εξορθολογήσει τα ποσά που χρεώνει στους πολίτες.
Οι απειλές του αρμόδιου Αντιδημάρχου και άλλων για επιβολή προστίμων στους πολίτες είναι απαράδεκτες.
Πρώτα πρέπει ο Δήμος να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα καθαριότητας & ανακύκλωσης και μετά μα συζητήσουμε για πρόστιμα σε όσους το απαξιώνουν με τη στάση τους.

· Η Ανακύκλωση
Ο Δήμος Μαρκοπούλου είναι αρνητικός πρωταγωνιστής στην ανακύκλωση και αξιοποίηση των απορριμμάτων. Μόλις το 5% ανακυκλώνεται στις πόλεις μας όταν στο Δήμο Χαλανδρίου γίνεται ερευνητική προσπάθεια να κινούνται τα απορριμματοφόρα του με φασολάκια και φλούδια φρούτων.
Η ανακύκλωση, η ανάκτηση και αξιοποίηση ογκωδών απορριμμάτων, η κομποστοποίηση, η μετατροπή κλαδεμάτων σε λίπασμα είναι η λύση που θα μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών, θα αυξήσει τα έσοδα του Δήμου και θα μειώσει τελικά την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.
Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στη διάδοση και επιτυχία κάθε προσπάθειας προς αυτή την κατεύθυνση, φτάνει να καταρτίσετε βιώσιμο σχέδιο με διάρκεια και συνέπεια.

· Η χωματερή στο Μαρκόπουλο
Τελευταία αναφορά για να τονιστεί η σπουδαιότητά της είναι για την παράνομη χωματερή στα νταμάρια Μαρκοπούλου.
Μάλλον για τις 2 παράνομες χωματερές στη Μερέντα, η μία στη θέση Ταξιάρχες δίπλα στον παράνομο επίσης δημοτικό σταθμό μεταφόρτωσης και η άλλη στα «Λατομεία Μαρκοπούλου ΑΒΕΕ».
Πολλοί από τους σημερινούς Δημοτικούς Συμβούλους και ο Δήμαρχος την εποχή δημιουργίας και λειτουργίας των χωματερών αυτών συμμετείχαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και κάποιοι και στη Διοίκηση του Δήμου.
Έχουν σημαντικές ευθύνες γι’ αυτή υγειονομική βόμβα που όταν καίγεται δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα, όταν τα στραγγίσματά της περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα επηρεάζουν γεωργικές καλλιέργειες και τελικά καταλήγουν στη θάλασσα καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Από τον Ιανουάριο 2017 η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ έχει κάνει αναφορά στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος και ακόμη περιμένουμε την εκδήλωσης της ευαισθησίας της Αρχής.
Όμως πρόσφατα από απαντητικό έγγραφο σε εμάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μάθαμε και το εξής ανήκουστο: ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών τον 6/2018 προσκάλεσε τους Δήμους στα πλαίσια του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ να κάνουν προτάσεις για τη χρηματοδότησή τους προκειμένου να αποκαταστήσουν χώρους ΧΑΔΑ και ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής συμπεριέλαβε το Δήμο Μαρκοπούλου για τον δικό μας χώρο, ο Δήμος Μαρκοπούλου ουδέποτε υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης (τουλάχιστον έως 2/8/2019 ημερομηνία του εγγράφου της ΓΓΠΠ.

Για ποιο λόγο συνέβη αυτό;
Όσοι εκ των σημερινών Δημοτικών Συμβούλων συμμετείχαν στην προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου πρέπει να απαντήσουν.
Ιδίως ο τ. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Σταμπέλος ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook στις 26/6 έγραψε επίσης μεταξύ άλλων: « Επόμενη ανάρτηση μου θα αφορά τον ΣΜΑ καθώς και τα πολιτικά παιχνίδια και συμφωνίες που έγιναν πριν τις εκλογές».
Ποιες υπόγειες συμφωνίες έγιναν στις πλάτες των πολιτών;
Γιατί από την ανάρτηση αυτή και μετά δεν ξαναεπιτέθηκαν δημόσια στον κ. Σταμπέλο;
Θέλουμε απαντήσεις.

Η απαίτησή μας από τη νέα Δημοτική Αρχή είναι να παρουσιάσει και να εφαρμόσει άμεσα σχέδιο για την αποκατάσταση των 2 χώρων παράνομης απόθεσης απορριμμάτων στη Μερέντα.
Διαφορετικά θα προσφύγουμε και πάλι στη Δικαιοσύνη με αναφορά για τη σημερινή Δημοτική Αρχή και θα επιμείνουμε μέχρι να λυθεί οριστικά το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

· Η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις
Τέλος θέλουμε να προτείνουμε τη δημιουργία ενός επιτελικού οργάνου για το σχεδιασμό λύσεων σε όλα τα προβλήματα που εκτέθηκαν.
Στο όργανο αυτό θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών και για το λόγο αυτό δηλώνουμε από σήμερα τη διαθεσιμότητά μας.

Από admin

Αφήστε μια απάντηση