Η συνεδρίαση της 3/10/2019 του Δ.Σ. του Δήμου Μαρκοπούλου είχε ως θέμα την αποχέτευση στο Πόρτο Ράφτη και τις ενστάσεις κατοίκων για τη χωροθέτηση τοπικών αντλιοστασίων. Σε ερώτησή μας, η κυρία Σκοπελίτη υπεύθυνη της Τεχνικής Υπηρεσίας και ο κ. Γρίβας εκπρόσωπος της «ΡΟΪΚΟΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.» του Δήμου Μαρκοπούλου, απάντησαν ότι τα Αντλιοστάσια μεταφοράς ακαθάρτων λυμάτων από το Πόρτο Ράφτη στο βιολογικό του Μαρκόπουλου και κατά συνέπεια και οι συλλεκτήριοι αγωγοί και οι ΚΑΑ μπορούν να δέχονται παροχές πληθυσμού μέχρι 102.000 ι.κ. (ισοδύναμων κατοίκων).

Με αυτά τα δεδομένα και ανεξάρτητα από τον πληθυσμό που θα εξυπηρετεί το δίκτυο αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη στην Α’ Φάση που έχει χρηματοδοτηθεί πρόσφατα, για μια ακόμη φορά και δημοπρατηθεί το υπό κατασκευήν υποέργο2 των Αντλιοστασίων, δηλώνουμε τη βασική μας θέση ότι το έργο αυτό πρέπει να εκτελεστεί οπωσδήποτε. 
Γνωρίζουμε ότι το έργο αυτό θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από 20 χρόνια και υπάρχουν προσωπικές ευθύνες όσων αντιτάχθηκαν λόγω συμφερόντων, ισχυριζόμενοι επιβάρυνση της Χαμολιάς κλπ. 
Υπογραμμίζουμε για ακόμη μία φορά, όπως κάναμε και στο μακρινό παρελθόν τη διαφορετική μας θέση στο σχεδιασμό μεταφοράς των ακαθάρτων του Πόρτο Ράφτη με τη βοήθεια 9 αντλιοστασίων στα 76 μ. ψηλότερα στην Μερέντα, όπως εντυπωσιακά παραδέχτηκε το άτοπο στη συνεδρίαση της 3/10 και ο κ. Γρίβας. 
Υπήρχαν και άλλες πιο οικονομικές και πιο εύκολες κατασκευαστικά και με λιγότερα αντλιοστάσια λύσεις.

Όμως η δημοτική αρχή του Μαρκόπουλου έκανε την επιλογή της. 
Το Πόρτο Ράφτη θα αποχετεύει στο βιολογικό της Μερέντας και αυτή τη στιγμή έχει χρηματοδοτηθεί ένα δίκτυο αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων περίπου 45 χλμ στο Πόρτο Ράφτη, στο κύριο παραλιακό μέτωπο της πόλης, με τους αναγκαίους Κεντρικούς Αποχετευτικούς Αγωγούς και φυσικά τα απαραίτητα Αντλιοστάσια για να ανεβάζουν το λύμα για επεξεργασία στο Βιολογικό του Μαρκόπουλου. 
Εμείς είμαστε επίμονα υπέρ αυτού του έργου που αποτελεί την Α’ φάση, επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι οποιαδήποτε λύση είναι καλύτερη από τη σημερινή καθημερινή υπεδάφια διάθεση του ανεπεξέργαστου λύματος που μολύνει τη θάλασσα και που σε ορισμένα σημεία την έχει καταστήσει ακατάλληλη για κολύμπι όπως επιμένουν δημοσιεύματα κάποιων οικολογικών ερευνητικών κέντρων. 
Θα αγωνιστούμε για τη Β’ και Γ’ φάση της αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη ώστε να ολοκληρωθεί ένα σύγχρονο ασφαλές δίκτυο αποχέτευσης για ολόκληρη την πόλη μας και να αφήσουμε πίσω μας τη σημερινή τριτοκοσμική κατάσταση των «στεγανών» και απορροφητικών βόθρων, που ρυπαίνουν τον υδροφόρα ορίζοντα, μολύνουν τα εδάφη μας και υποβαθμίζουν το θαλάσσιο και φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. 

Από Admin 2

Αφήστε μια απάντηση