Το Πόρτο Ράφτη είναι μια παραλιακή πόλη με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Παραμένει αναξιοποίητο από σειρά Δημοτικών Αρχών, που πραγματοποιούν μόνο  σημειακές  παρεμβάσεις που δεν εντάσσονται σ’ ένα συνολικό σχεδιασμό χωρίς τελικά να δίνουν λύση στα τεράστια προβλήματα. Πρόθεση του παρόντος υπομνήματός μας, δεν είναι η πρόκληση πνεύματος αντιπαράθεσης ανάμεσα στους πολίτες Πόρτο Ράφτη και Μαρκόπουλου. Όμως, με αφετηριακό σημείο. το γεγονός, πως, το Πόρτο Ράφτη υπολείπεται διαχρονικά σε υποδομές και υπηρεσίες ενώ έχει περισσότερους μόνιμους κατοίκους από το Μαρκόπουλο το χειμώνα το δε καλοκαίρι φιλοξενεί πάνω από 60.000 κατοίκους και παραθεριστές, κρίνεται αναγκαίο να γίνει μια συνολική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να γίνουν γνωστές τόσο οι θέσεις της δημοτικής αρχής όσο και των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων. Και πάνω απ’ όλα να αποφασιστεί ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης για την πόλη του Πόρτο Ράφτη ώστε κάθε ενέργεια και κάθε μελλοντικό έργο να εντάσσεται στο σχεδιασμό αυτό. Ποια –κατά τη γνώμη μας- δεδομένα οδηγούν στην ανάγκη αυτή:

1. ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών απέναντι σε κάθε ιδιωτική αλλά και δημοτική αυθαιρεσία πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος, αφού σαν παραλιακή πόλη το Πόρτο Ράφτη έχει συγκεντρωμένο τον πλούτο του γύρω από το θαλάσσιο μέτωπο. Θεωρούμε πως είναι αναγκαίος ένας συνολικός σχεδιασμός για την προστασία και την ανάπτυξη  του παραλιακού μετώπου που θα προκύψει μέσα από πλατύ δημοκρατικό διάλογο και θα στηριχτεί σε επιστημονικές βάσεις ώστε να είναι δυνατόν να συμβαδίσει το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερες παραλίες με την ήπια και με κανόνες ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Σε πρώτη φάση θεωρούμε απαραίτητο να διενεργηθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του συνόλου της παραλιακής ζώνης.

2. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Όσο κι αν έχει βελτιωθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο για τη βελτίωση της καθαριότητας και την ανάπτυξη όλων των μορφών ανακύκλωσης στην πόλη μας. Τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι από τα ακριβότερα στην Αττική και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προσφερόμενες υπηρεσίες.  

3. ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ Στον 21ο αιώνα μας εξυπηρετούν συγκοινωνιακά παμπάλαια ιδιωτικά λεωφορεία ΚΤΕΛ με ελάχιστα δρομολόγια το 24ωρο. Η λειτουργία δημόσιας αστικής συγκοινωνίας που θα συνδέει συχνά και με αξιοπιστία το Πόρτο Ράφτη με το Μαρκόπουλο και το σταθμό Μετρό – Προαστιακού στο Κορωπί πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα.

4. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή στην υλοποίηση αυτού του μικρού έργου αποχέτευσης μόνο για την παραλιακή ζώνη κάνουν πλέον αναγκαία τη συνεργασία του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ που έχει δηλώσει ότι μπορεί να κατασκευάσει την αποχέτευση του συνόλου της πόλης με τελικό αποδέκτη το ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου.

5. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Διατυπώσαμε πολλές φορές την αντίθεσή μας στην απώλεια μελλοντικών δημόσιων χώρων, όπως αυτοί προβλέπονται στον πολεοδομικό σχεδιασμό του Πόρτο Ράφτη (Ο.Τ. 40,Ο.Τ. 264 κλπ). Είμαστε αντίθετοι στην τακτική του Δήμου διαχρονικά που αφήνει να περάσουν τα 8 χρόνια που προβλέπει ο Νόμος χωρίς να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των χώρων αυτών με αποτέλεσμα να επιστρέφουν ελεύθεροι στους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους. Οι προβλεπόμενοι δημόσιοι χώροι θα καλύψουν ανάγκες όπως πλατείες, χώροι πρασίνου και αναψυχής, παιδικές χαρές, δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού. Και επιπλέον θα επιτρέψει να προγραμματιστούν και τα αναγκαία έργα υποδομής όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι & πεζόδρομοι, μέριμνα για  ΑΜΕΑ, που θα κάνουν επιτέλους τη ζωή των πολιτών ανθρώπινη και την πόλη μας να χάσει επιτέλους τον τριτοκοσμικό χαρακτήρα της.

6. ΑΠΟΥΣΙΑ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Χωρίς κανέναν δημόσιο χώρο Πολιτισμού (ανοιχτό ή κλειστό) το Πόρτο Ράφτη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις πολλές πολιτιστικές ομάδες με επικεφαλής αξιόλογους ανθρώπους του πολιτισμού ούτε να φιλοξενήσει παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες σε οργανωμένη βάση. Είναι απαραίτητοι χώροι Αθλητισμού όπως γήπεδο ποδοσφαίρου και Πολιτισμού, υπαίθριος χώρος θεάτρου και κλειστός Πολιτιστικός Πολυχώρος.  

7. ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΚΩ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ Μια ολόκληρη πόλη εξυπηρετείται από δύο ΑΤΜ Τραπεζών, δεν έχει Ταχυδρομείο και καμία Δημόσια Υπηρεσία. Δεν έχουμε την απαίτηση για άμεση αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων αυτών, όμως ζητάμε σχέδια και χρονοδιαγράμματα για τη λύση τους. Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ειδική συνεδρίαση για τις προοπτικές του Πόρτο Ράφτη πιστεύουμε ότι θα είναι μια καλή αρχή.
Για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Η Συντονιστική Επιτροπή

Από Admin 2

Αφήστε μια απάντηση