Παρέμβαση στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Αττικής (3/2018)

Κυρίες και κύριοι. Κ.κ υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Κ.κ. Γενικοί γραμματείς των Υπουργείων. Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής. 
Σας μιλάω εκ μέρος της «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για την κοινωνία και το Περιβάλλον», μιας κίνηση πολιτών, με έδρα το Πόρτο Ράφτη.

Η ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
Με την ανοχή των δημόσιων Υπηρεσιών , που είναι εντεταλμένες για τη διαφύλαξη του αιγιαλού και των παραλιών (Δήμος Μαρκοπούλου, Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και όχι μόνο), στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη επιχειρείται εδώ και χρόνια από ιδιωτικά και πολιτικά συμφέροντα στο όνομα της ανάπτυξης η πλήρης αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος του αιγιαλού και της παράκτιας ζώνης.
Το Πόρτο Ράφτη αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή του Μαρκόπουλου σαν η «χρυσή αγελάδα» που θα γεμίσει τις τσέπες επιχειρηματιών και κάθε είδους επιτήδειων και αυτός ο στόχος εξυπηρετείται με αυθαιρεσία αλλά και ανοχή.
• Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να στερούνται βασικών δικαιωμάτων όπως η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, η ασφαλής μετακίνησή τους, η πρόσβαση σε ελεύθερους δημόσιους χώρους, σε χώρους αθλητισμού και πολιτισμού, αλλά και την ύπαρξη αποχετευτικού δικτύου, την αστική συγκοινωνία, τα πεζοδρόμια κλπ.
• Το οδικό δίκτυο στο εσωτερικό της πόλης είναι τραγικό, από αδιαφορία, πλημμελή συντήρηση και έλλειψη δικτύου ομβρίων και αντιπλημμυρικών έργων.
• Το σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των σκουπιδιών είναι απαράδεκτο, αφού λείπει η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικρές και μεγάλες χωματερές μέσα στην πόλη αλλά και δίπλα σε ρέματα που καταλήγουν στη θάλασσα. 
• Να μένουν χωρίς ρύθμιση και νομιμοποίηση ή απομάκρυνση χρήσεις που είναι αυθαίρετα εγκατεστημένες στη χερσαία ζώνη λιμένος, ορισμένες με οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης και αποφάσεις του ΣτΕ, διαδικασία επίπονη αλλά απολύτως απαραίτητη, προκειμένου να σταματήσει η σημερινή ασυδοσία και να παραμείνουν οι χρήσεις που είναι αναγκαίες, χρήσιμες, σύννομες και σύμφωνες με την επιθυμία της πλειονότητας των κατοίκων. 
• Η περιουσία πάνω στην χερσόνησο της Πούντας του χρεωκοπημένου αναγκαστικού συνεταιρισμού ΜΑΡΚΟ εκποιείται σε εταιρεία κυπριακών συμφερόντων για να κτιστεί με όρους που ακόμα δεν είναι σαφείς.
Η δυναμική αντιπαράθεση των πολιτών, μέσα από τη συλλογικότητα της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, φέρνει αποτελέσματα αλλά και μεγάλη πίεση προς τα μέλη της με απειλές και προπηλακισμούς που προέρχονται από ομάδες κρούσης που συντηρούνται από τη διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ αναφέρει στην εισήγησή του τη «δημιουργία μαρίνας στο παραλιακό μέτωπο του Ευβοϊκού για τον ελλιμενισμό ιδιωτικών σκαφών στη περιοχή της Αρτέμιδος έως το Πόρτο Ράφτη..» κλπ. κλπ. 
Δεν ξέρω εάν γνωρίζετε ότι το θέμα μαρίνας στο Πόρτο Ράφτη απασχόλησε τον τόπο μας από τη δεκαετία του 1990 και ιδιαίτερα από τον Απρίλη του 2000 όταν ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με Υπουργική Απόφαση εξέδιδε άδεια χωροθέτησης «Τουριστικού Λιμένος» στον όρμο του Πόρτο Ράφτη.
Χρειάστηκαν πέντε χρόνια σκληροί αγώνες των πολιτών, από το 1997 που πληροφορηθήκαμε τα σχέδια περί μαρίνας, για να αποτρέψουμε ένα έργο (το οποίο, με την παρέμβασή μας δεν έλαβε περιβαλλοντικούς όρους και ακυρώθηκε από το ΣτΕ η χωροθέτηση) γιατί κατά γενική ομολογία, στον κλειστό όρμο του Πόρτο Ράφτη όπου υπερισχύουν οι βόρειοι και βόρειο-ανατολικοί άνεμοι οι οποίοι δυσχεραίνουν τον αυτοκαθαρισμό και την ανανέωση των υδάτων, θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.
Ούτε σκέψη, λοιπόν, να μη γίνει για τη δημιουργία μαρίνας στο Πόρτο Ράφτη.

ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Πόρτο Ράφτη, μια από τις ομορφότερες παράκτιες πόλης της Αν. Αττικής τόσο κοντά στο Αεροδρόμιο και στο μουσείο της Βραυρώνας, αδικείται από την έλλειψη Αστικής Συγκοινωνίας όταν απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τον προαστιακό του Κορωπίου.
Και γίνεται τόπος που «απαγορεύεται» για όσους εργάζονται στην Αθήνα επειδή ο εργαζόμενος των 350 ευρώ είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τα 2/3 μηνιαίου μισθού (8 ευρώ την ημέρα) στα μεταφορικά. 
Είναι ανάγκη άμεσα να δημιουργηθεί δίκτυο αστικής συγκοινωνίας στο Πόρτο Ράφτη και το Μαρκόπουλο.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Μια άλλη συγχρηματοδότηση στις 11/11/2015 εγκρίνεται από την περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου αυτή τη φορά που αφορά την αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη με ποσό 28.719.647 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για «Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Δήμου Μαρκοπούλου και ολοκλήρωση αναβάθμισης ΕΕΛ για συνολική δυναμικότητα 40.000 ι.κ.¨» 
Η αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη έρχεται από το μακρινό 1990, όταν ο δήμος του Μαρκόπουλου με όχημα το Πόρτο Ράφτη καταφέρνει να εντάξει την αποχέτευση στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούσαν δράσεις(πρόγραμμα ENVIREG) για την καταπολέμηση της μόλυνσης της θάλασσας και την προστασία και αποκατάσταση των παράκτιων ζωνών. 
Μέρος των έργων που προβλέπει η απόφαση αυτή συμπεριλαμβανόταν στην συγχρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 5/11/1996 και δεκάδων άλλων που ακολούθησαν, όπως παραλιακό δίκτυο στο Πόρτο Ράφτη 18.054 μέτρα και ανάλογα δίκτυα στο Μαρκόπουλο στα Καλύβια και στον Κουβαρά και αφορούσαν επεξεργασία λυμάτων ισοδύναμου πληθυσμού 40.000 κατοίκων (Α’ φάση) και η έναρξή των είχε ορισθεί για την 1η Ιανουαρίου 1996 και η ολοκλήρωσή τους την 31 Δεκεμβρίου του 1999!! 
Τα έργα αυτά στον Κουβαρά, στα Καλύβια και στην πόλη του Μαρκόπουλου με πολλές καθυστερήσεις ολοκληρώθηκαν. Στο Μαρκόπουλο περισσότερα από όσα προβλεπόταν. Ολοκληρώνονται επίσης τα δίκτυα του Δήμου Κρωπίας και Παιανίας και ο κοινός αγωγός διάθεσης των ΚΕΛ Μαρκοπούλου και Κρωπίας-Παιανίας.
Εκεί που δεν άρχισαν ποτέ έργα αποχέτευσης είναι η παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη για την προστασία της οποίας μπήκαν στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και οι άλλοι οικισμοί. Γιατί αυτή η διάκριση ; Που πήγαν τα χρήματα που απορροφήθηκαν για την κατασκευή του δικτύου του Πόρτο Ράφτη; 
Επί 27 χρόνια η δημοτική αρχή του Μαρκόπουλου αδιαφορεί για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της παράκτιας ζώνης θεωρώντας τους πολυπληθέστερους κατοίκους του Πόρτο Ράφτη Β’ κατηγορίας και αγνοώντας τους χιλιάδες επισκέπτες.
Η νέα χρηματοδότηση προβλέπει την ολοκλήρωση του ΚΕΛ Μαρκοπούλου με συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας λυμάτων 40.000 ι.κ. συμπεριλαμβανομένης μονάδας επεξεργασίας βοθρολυμάτων .Πώς είναι δυνατόν να αποχετεύσει σε αυτή την εγκατάσταση μαζί με το Μαρκόπουλο τα Καλύβια και τον Κουβαρά μια παράκτια πόλη, όπως το Πόρτο Ράφτη, με μόνιμο πληθυσμό σήμερα 12.500 κατοίκους, 40.000 τις γιορτές και τα Παρασκευοσαβατοκύριακα και 100.000 τους θερινούς μήνες ; 
Με ποια κριτήρια λοιπόν θεωρούν κάποιοι ότι οι αποχετευτικές ανάγκες του Πόρτο Ράφτη το μακρινό… 2054(!!) θα είναι της τάξης των 9.246 ισοδύναμων κατοίκων; (το 30% λέει, ενώ για τους τρείς άλλους οικισμούς το 70% και 80%, του «μέσου καλυπτόμενου πληθυσμού»). Ποιος λογικός άνθρωπος το πιστεύει αυτό; 
Να υπενθυμίσουμε ότι η κοινή απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπ. Εσωτερικών της 3/4/1995 για την αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη προέβλεπε ένα ΚΕΛ δυναμικότητας 145.000 ι.κ.(!!!). Πού οφείλεται αυτή η τεράστια απόκλιση; Ποιός θα ευθύνεται που και πάλι το έργο της αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη θα μείνει ημιτελές με καταστροφικά για το περιβάλλον αποτελέσματα;
Είναι φανερό σε όλους ότι η παράκτια όμορφη πόλη του Πόρτο Ράφτη, που θα μπορούσε ν’ αποτελέσει θελκτικό τουριστικό τόπο και πόλο ανάπτυξης της περιοχής, κακοποιείται από παρεμβάσεις αυθαιρεσίας και ανομίας και αδικείται από τη δημοτική αρχή του Μαρκόπουλου.
Ελπίζουμε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός ανάπτυξης, στόχος και της σημερινής μας συνάντησης, θα συμπεριλάβει έργα ανάπτυξης, έργα περιβαλλοντικά, έργα πνοής για την πόλη μας, κόντρα στα μικροκομματικά και ιδιοτελή συμφέροντα. Σας ευχαριστώ πολύ.
Για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Η Συντονιστική Επιτροπή
 
   

Από Admin 2

Αφήστε μια απάντηση