created by dji camera

Πριν 2 χρόνια (τον Αύγουστο του 2021) και στο μέσον της θητείας της Δημοτικής Αρχής η Παρέμβαση με επιστολή της στο Δήμαρχο ζήτησε τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τη δρομολόγηση λύσεων για τα προβλήματα του Πόρτο Ράφτη.
Ο σκοπός ήταν να γίνουν φανερές οι προθέσεις της Δημοτικής Αρχής αλλά και οι θέσεις των παρατάξεων και να αποφασιστεί ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης για την πόλη του Πόρτο Ράφτη ώστε κάθε ενέργεια και κάθε μελλοντικό έργο να εντάσσεται στο σχεδιασμό αυτό.
Κι αυτό γιατί το Πόρτο Ράφτη, ο πλούτος του Δήμου Μαρκοπούλου (περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά) είναι μια παραλιακή πόλη με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Παραμένει αναξιοποίητο από σειρά Δημοτικών Αρχών, που πραγματοποιούν μόνο σημειακές παρεμβάσεις που δεν εντάσσονται σ’ ένα συνολικό σχεδιασμό και δε δίνουν τελικά λύση στα τεράστια προβλήματα.
Τονίσαμε ότι το αίτημά μας αυτό δεν είχε πρόθεση την πρόκληση πνεύματος αντιπαράθεσης ανάμεσα στους πολίτες Πόρτο Ράφτη και Μαρκόπουλου αλλά η αφετηρία του εστιαζόταν στο γεγονός ότι το Πόρτο Ράφτη υπολείπεται διαχρονικά σε υποδομές και υπηρεσίες ενώ έχει περισσότερους μόνιμους κατοίκους από το Μαρκόπουλο το χειμώνα το δε καλοκαίρι φιλοξενεί πάνω από 60.000 κατοίκους και παραθεριστές.
Μετά από 4 μήνες, αντί συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος κ. Αλλαγιάννης συγκάλεσε σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων & εκπροσώπους της Παρέμβασης για το θέμα αυτό.
Στη συνάντηση αυτή εμείς προβάλαμε 7 σημεία, στα οποία θα έπρεπε να επικεντρωθεί ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Δημοτικής Αρχής:

  1. ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
    Η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών απέναντι σε κάθε ιδιωτική αλλά και δημοτική αυθαιρεσία πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος, αφού σαν παραλιακή πόλη το Πόρτο Ράφτη έχει συγκεντρωμένο τον πλούτο του γύρω από το θαλάσσιο μέτωπο.
    Θεωρούμε πως είναι αναγκαίος ένας συνολικός σχεδιασμός για την προστασία και την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου που θα προκύψει μέσα από πλατύ δημοκρατικό διάλογο και θα στηριχτεί σε επιστημονικές βάσεις ώστε να είναι δυνατόν να συμβαδίσει το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερες παραλίες με την ήπια και με κανόνες ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
    Σε πρώτη φάση θεωρούμε απαραίτητο να διενεργηθεί Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του συνόλου της παραλιακής ζώνης.
  2. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
    Όσο κι αν έχει βελτιωθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο για τη βελτίωση της καθαριότητας και την ανάπτυξη όλων των μορφών ανακύκλωσης στην πόλη μας.
    Τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι από τα ακριβότερα στην Αττική και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις προσφερόμενες υπηρεσίες.
    Αντίθετα τα χρήματα των πολιτών για την καθαριότητα και το φωτισμό ξοδεύονται σε εργολαβίες ανεπαρκείς για τη λύση των προβλημάτων, προβληματικές οικονομικά προμήθειες εξοπλισμού κλπ. αντί για την ενίσχυση των Υπηρεσιών του Δήμου με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό.
  3. ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
    Στον 21ο αιώνα μας εξυπηρετούν συγκοινωνιακά παμπάλαια ιδιωτικά λεωφορεία ΚΤΕΛ με ελάχιστα δρομολόγια το 24ωρο.
    Η λειτουργία δημόσιας αστικής συγκοινωνίας που θα συνδέει συχνά και με αξιοπιστία το Πόρτο Ράφτη με το Μαρκόπουλο και το σταθμό Μετρό – Προαστιακού στο Κορωπί πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα.
  4. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
    Είναι φανερές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή στην υλοποίηση αυτού του μικρού έργου αποχέτευσης μόνο για την παραλιακή ζώνη και υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να χαθεί για άλλη μια φορά η χρηματοδότηση αλλά και η ευκαιρία να αποκτήσει το Πόρτο Ράφτη αποχετευτικό δίκτυο.
    Είναι πλέον αναγκαία η άμεση συνεργασία του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ που έχει δηλώσει ότι μπορεί να κατασκευάσει την αποχέτευση του συνόλου της πόλης με τελικό αποδέκτη το ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου.
  5. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
    Διατυπώσαμε πολλές φορές την αντίθεσή μας στην απώλεια μελλοντικών δημόσιων χώρων, όπως αυτοί προβλέπονται στον πολεοδομικό σχεδιασμό του Πόρτο Ράφτη (Ο.Τ. 40,Ο.Τ. 264 κλπ).
    Οι προβλεπόμενοι δημόσιοι χώροι θα καλύψουν ανάγκες όπως πλατείες, χώροι πρασίνου και αναψυχής, παιδικές χαρές, δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού.
    Και επιπλέον θα επιτρέψει να προγραμματιστούν και τα αναγκαία έργα υποδομής όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι & πεζόδρομοι, μέριμνα για ΑΜΕΑ, που θα κάνουν επιτέλους τη ζωή των πολιτών ανθρώπινη και την πόλη μας να χάσει επιτέλους τον τριτοκοσμικό χαρακτήρα της.
  6. ΑΠΟΥΣΙΑ ΧΩΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
    Χωρίς κανέναν δημόσιο χώρο Πολιτισμού (ανοιχτό ή κλειστό) το Πόρτο Ράφτη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις πολλές πολιτιστικές ομάδες με επικεφαλής αξιόλογους ανθρώπους του πολιτισμού ούτε να φιλοξενήσει παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες σε οργανωμένη βάση.
    Ένα υπαίθριο θέατρο καθώς και ένα κτίριο που θα στεγάσει ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες είναι τα ελάχιστα που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν.
    Όσο για τον αθλητισμό λείπουν παντελώς οι χώροι όπου μπορούν να αθληθούν μικροί και μεγάλοι.
    Γήπεδο ποδοσφαίρου αλλά και μικροί χώροι για ελεύθερη άθληση είναι αναγκαίοι.
  7. ΑΠΟΥΣΙΑ Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας – ΤΡΑΠΕΖΩΝ – ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ
    Μια ολόκληρη πόλη εξυπηρετείται από δύο ΑΤΜ Τραπεζών, δεν έχει Ταχυδρομείο και καμία Δημόσια Υπηρεσία.

Μετά από διεξοδική συζήτηση φάνηκε ότι ο Δήμαρχος κ. Αλλαγιάννης όπως και οι παρόντες επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων συμφώνησαν στο σύνολο των προτάσεών μας.
Εκείνο που δεν έγινε ξεκάθαρο από το Δήμαρχο ήταν πότε και πώς θα γίνουν πράξη έστω λίγα από τα προτεινόμενα.
Όμως η κατάληξη ήταν ότι οι προτάσεις μας θα μελετηθούν και σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται πράξεις και αποτελέσματα.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από το 2021 και βέβαια καμία ενέργεια της Δημοτικής Αρχής δεν είναι ορατή για τη βελτίωσή της.

Δυστυχώς οι χειρότερες προβλέψεις μας βγήκαν αληθινές και το Πόρτο Ράφτη εξακολουθεί να ζει σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Η ολοκληρωτική αδιαφορία και εγκατάλειψη για την πόλη είναι πραγματικότητα.
Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να επικαλεστεί έλλειψη οικονομικών πόρων. Γιατί ακόμη και στην περίπτωση των έργων αποχέτευσης, όπου διατέθηκαν 28 εκατομμύρια από την Περιφέρεια, ο Δήμος όχι μόνο απέτυχε τραγικά στα έργα των 3 εργολαβιών αλλά αρνήθηκε και την βοήθεια και συμπαράσταση της ΕΥΔΑΠ, τη μόνη πιθανότητα για διέξοδο.
Έτσι λοιπόν συμπεραίνουμε ότι υπάρχει ανικανότητα και αδιαφορία για την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών προβλημάτων, που δεν επιτρέπουν ούτε να λυθεί το θέμα της αποχέτευσης ούτε να αποκτήσουμε δημόσια συγκοινωνία αλλά ούτε και η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου να εξυπηρετεί περισσότερο το κοινωνικό σύνολο. Σε τέτοιες συνθήκες μπορούν κάλλιστα να βρουν έδαφος οι σκέψεις ότι υπάρχουν συμφέροντα που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της πόλης και αυτά πρέπει να διαψευσθούν στην πράξη με ενέργειες και έργα….
Κύριε Δήμαρχε, δεν πρέπει να απολογηθείτε γι’ αυτό;

Από admin

Αφήστε μια απάντηση