Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11/12/2016 η τακτική Γενική Συνέλευση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ & το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Αρχικά συζητήθηκε ο απολογισμός της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και απ’ όλους τους συμμετέχοντες τονίστηκαν οι επιτυχίες των δράσεών μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι τεκμηριωμένες αναφορές μας προς κάθε Δημόσια Αρχή που καθήκον έχει την προστασία του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος είχαν σαν αποτέλεσμα:
• Την εκκαθάριση του παραλιακού μετώπου στο Αυλάκι, την αποξήλωση όλων σχεδόν των αυθαίρετων κατασκευών που καταλάμβαναν τον αιγιαλό, όπως μπαρ, είσοδοι καταστημάτων, πακτωμένες βάσεις ομπρελών, διάδρομοι, ακόμα και ολόκληρα καταστήματα μέσα στην άμμο.
• Την παραπομπή του Δημάρχου Μαρκοπούλου, του τέως Λιμενάρχη, τέως μελών του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου και των τέως και νυν Διευθυντριών της Διεύθυνσης Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας, που δικάζονται για παράβαση καθήκοντος.
• Την δικαστική διερεύνηση αναφορών μας απέναντι στον νυν Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου.
• Την εκκίνηση αποξήλωσης αυθαίρετων κατασκευών στο Λιμάνι του Πόρτο Ράφτη, τη σφράγιση καταστήματος που λειτουργούσε πάνω από χρόνο χωρίς άδεια και κατά παράβαση δικαστικής απόφασης.
• Την έκδοση πολλών πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών στην παραλιακή ζώνη, έστω και με καθυστέρηση ετών.

Η ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης είναι να συνεχιστούν με την ίδια ένταση οι δράσεις μας για την προστασία του παραλιακού μετώπου.

Παράλληλα τέθηκαν και νέοι στόχοι για το επόμενο εξάμηνο. Συγκεκριμένα:

 1. Η απαίτηση για την εκπόνηση, από το Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Ναυτιλίας, πλήρους σχεδίου ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Πόρτο Ράφτη, στη βάση της βιώσιμης & αειφόρου ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους που ανήκουν στο σύνολο των πολιτών.
  Ο σχεδιασμός θα πρέπει πρώτα και κύρια να λάβει υπ’ όψιν τις ανάγκες των πολιτών για απρόσκοπτη χρήση των παραλιών και των δημόσιων χώρων του Λιμανιού & του παραλιακού μετώπου και στην κατεύθυνση αυτή να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας.
 2. Η παρέμβασή μας στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των λατομείων στο Μαρκόπουλο.
  Είναι αδιανόητο σ’ ένα χώρο ανενεργών λατομείων να λειτουργεί χωρίς άδεια δημοτικός χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων και ανεξέλεγκτη – παράνομη χωματερή που αποτελεί κυριολεκτικά καταστροφική «βόμβα» για το περιβάλλον, με την ανοχή Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου Περιβάλλοντος.
 3. Την άμεση έναρξη του έργου της αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη και την ολοκλήρωση του αντίστοιχου έργου για το Μαρκόπουλο.
  Οι χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας πρέπει να αξιοποιηθούν επιτέλους ώστε το κύριο έργο για την προστασία του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος να ξεκινήσει ΤΩΡΑ.
 4. Τη διάσωση και διαμόρφωση όλων των προβλεπόμενων από το σχέδιο πόλης δημόσιων & κοινόχρηστων χώρων στο Πόρτο Ράφτη.
  Οι συνεχείς ολιγωρίες της Δημοτικής Αρχής και οι τροποποιήσεις ρυμοτομικών σχεδίων έχουν σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή απώλεια των κοινόχρηστων χώρων και την οικοδόμησή τους κι αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα.
 5. Στη συζήτηση εκφράστηκε η ανάγκη παρέμβασής μας για την επίλυση άμεσων προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής στην πόλη μας.
  Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ θα ανοίξει διάλογο με τους πολίτες για να υπάρξει κοινή δράση μ’ αυτούς που βιώνουν ή εντοπίζουν στην περιοχή τους τέτοια προβλήματα και να τα αντιμετωπίζουμε από κοινού.

Τέλος από τη Γενική Συνέλευση εκλέχτηκε ομόφωνα η Συντονιστική Επιτροπή της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για τους επόμενους 6 μήνες, που αποτελείται από τους: Ιωακείμ Δημήτρη, Καρρά Ειρήνη, Πλατσάκη Γιώργο, Σεκερτζή Λένα, Τρουλινό Γιώργο.

Πόρτο Ράφτη, 18/12/2016

Από Admin 2

Αφήστε μια απάντηση