Άραγε πως είναι δυνατόν, ενώ η αποχέτευση του Πόρτο   Ράφτη είναι το πιο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, να μην εκφράζεται ούτε μια σκέψη,  να μη γίνεται καμία συζήτηση  από τους υποψηφίους για το θέμα αυτό;
Δυστυχώς φαίνεται ότι τα πράγματα είναι άσχημα… Όσοι σημερινοί υποψήφιοι είχαν ευθύνες στα δημοτικά πράγματα μέχρι τώρα, δεν τολμούν να εξαγγείλουν κάτι γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πάλι μια τέτοια καθυστέρηση.
Περάσανε 3,5 χρόνια από την τελευταία  απόφαση έγκρισης από την Περιφέρεια Αττικής για συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ποσού 28.719.647 ευρώ κυρίως για δίκτυο αποχέτευσης Πόρτο Ράφτη και δύο χρόνια  που εξήγγειλαν έναρξη εργασιών. Ίσως να γνωρίζουν  ότι κάτι πάει στραβά! Όσοι βέβαια υποψήφιοι είχαν από παλιά υπευθυνότητα τι να πουν για ένα έργο πρώτης περιβαλλοντικής προτεραιότητας που σέρνεται από το 1990 (χρονιά που ο Βιολογικός και η Αποχέτευση του δήμου εντάχθηκαν στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ) σε εξαγγελίες και σε χρηματοδοτήσεις που διατίθενται αλλού;  
Εξ άλλου οι μελέτες και οι διακηρύξεις όπως έχουν εγκρίνει  το έργο, δεν προβλέπουν την εξυπηρέτηση, έστω στο απώτερο μέλλον, όλης της πόλης, γιατί δεν επαρκούν ούτε οι κεντρικοί αγωγοί μεταφοράς και τελικής απαγωγής ούτε το Κέντρο επεξεργασίας.
Και όμως αυτά τα έργα αποχέτευσης είναι βασική ανάγκη για να διασωθεί το Πόρτο Ράφτη και η θάλασσα του από ορατούς πλέον κινδύνους ρύπανσης. Βέβαια η ίδια ανικανότητα και αδιαφορία διαπιστώνεται σε όλες  τις βασικές ανάγκες, όπως τα σκουπίδια,  οδοποιία, κοινόχρηστοι χώροι  κλπ. αλλά για την αποχέτευση δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.  
Δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητο ότι το πρώτο πρόγραμμα ένταξης του δήμου μας  στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις το 1994 ήταν το ENVIREG που αφορούσε δράσεις για την καταπολέμηση της μόλυνσης της θάλασσας και την προστασία και αποκατάσταση των παράκτιων ζωνών.
Γνωρίζουν ή όχι οι σημερινοί υποψήφιοι δήμαρχοι ότι το 1996 που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επέκταση του βιολογικού του Μαρκόπουλου ώστε να μπορεί να δέχεται και τα λύματα του δήμου Καλυβίων και της Κοινότητας Κουβαρά η πρώτη  απόφαση  χρηματοδότησης για δίκτυα  της 5/11/1996 με 10.476.000 ευρώ περιελάμβανε κατασκευή δικτύου για το Πόρτο Ράφτη  ισοδύναμου  με το σύνολο των δικτύων των περιοχών του Μαρκόπουλου των Καλυβίων και του Κουβαρά;
Το γνωρίζουν ή όχι ότι εκείνα τα δίκτυα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί εντός του 1999; Που σημαίνει ότι  η παράκτια ζώνη  του Πόρτο Ράφτη σε βάθος δύο Οικοδομικών Τετραγώνων, δια το οποίον ομιλούν σήμερα, θα έπρεπε να είχε αποκτήσει δίκτυο αποχέτευσης το αργότερο μέχρι της 31/12/1999!!    Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που επί μία σχεδόν 20ετία στο όνομα της παράκτιας ζώνης ολοκληρώνονται δίκτυα διπλασίων και τριπλασίων χιλιομέτρων στους άλλους τρεις οικισμούς,  στην παράκτια ζώνη του Πόρτο Ράφτη ΔΕΝ κατασκευάζεται  ούτε μέτρο;
Γιατί αλήθεια ΠΡΩΤΑ το Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη στη γωνία τη στιγμή που  το σύνολο σχεδόν των συνδυασμών επιμένει ότι «μία πόλη είμαστε»;  Γιατί αυτή η διάκριση και ο απαράδεκτος  αποκλεισμός της παράκτιας ζώνης ;    
Θα ήμασταν ευτυχείς  εάν μπορούσε να μας διαψεύσει κάποιος υποψήφιος δήμαρχος ότι οι τελευταίες εξαγγελίες για έναρξη εργασιών αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη αφορούν δίκτυο καλυπτόμενου ισοδύναμου πληθυσμού μόνο 9.246 κατοίκων με ορίζοντα το 2054(!!) όταν όλοι γνωρίζουν ότι ΣΗΜΕΡΑ τους θερινούς μήνες οι κάτοικοι και επισκέπτες του Πόρτο Ράφτη υπολογίζονται στις  80.000- 100.000 με τάση, ως γνωστόν, περαιτέρω αύξησης αυτού του πληθυσμού και κατά συνέπεια επί πλέον επιβάρυνση της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Με  τις συνεχείς αναβολές και τις μάταιες υποσχέσεις υλοποίησης  του δύσκολου ,από κατασκευαστικής πλευράς , δικτύου της παραλίας φάνηκε    ότι ίσως ο δήμος Μαρκοπούλου να μην είναι ικανός να πραγματοποιήσει αυτό το έργο .
Μήπως λοιπόν, θα ήταν καλύτερα από σήμερα να συμμετέχει και η ΕΥΔΑΠ  στην  κατασκευή των έργων; Δεν θα βοηθούσε η συνεργασία και η εμπειρία με τον αρμόδιο αυτό φορέα;
Μην ολιγωρούμε άλλο, δεν υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος έστω και τις τελευταίες αυτές μέρες πριν τις εκλογές για το σοβαρά αυτό  θέμα υγείας των πολιτών και προστασίας του περιβάλλοντος.
Πρέπει ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος  να εκφράσει τις απόψεις του και τα σχέδιά του και να δεσμευτεί για την υλοποίησή τους. Τη θέση αυτή θα τη λάβει σοβαρά υπόψη στην επιλογή του στις 26 Μαΐου ο ψηφοφόρος του Πόρτο Ράφτη και ο καλοπροαίρετος ψηφοφόρος του Μαρκόπουλου γιατί  το θέμα της αποχέτευσης στην παράκτια πόλη του δήμου  μας αφορά όλους/ες.  
Στις εκλογές όμως αυτές θα πρέπει να τιμωρηθούν  όσοι είχαν παρελθόν αμαρτωλό και ευθύνες εγκατάλειψης. Επίσης θα πρέπει να αγνοηθούν και κάποιοι νεότεροι που αγνοούν πλήρως το πρόβλημα και υπόσχονται μόνο τετριμμένα… Ας κρατήσουν τις προεκλογικές πόζες και συμφωνίες τους για λογαριασμό τους, έχουμε χορτάσει από τις υποσχέσεις τους.  
Για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Η Συντονιστική Επιτροπή

Από Admin 2

Αφήστε μια απάντηση