Α.Π. ΕΞ 116/2019

Πόρτο Ράφτη, 28 Ιουλίου 2019

ΠΡΟΣ

  1. ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
  2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Κοινοποίηση: ΑΡΜΟΔΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ & ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Εμείς που υπογράφουμε την παρούσα αίτηση, κάτοικοι και δημότες του Δήμου Μαρκοπούλου και έχοντες έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 3013/2002 άρθρο 2 Αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και λοιπές διατάξεις και την εγκύκλιο 2300/29.3.2016 της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο και κατευθυντήριες οδηγίες για την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας»
Αιτούμαστε
Την κήρυξη των πόλεων Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, για τους εξής βάσιμους λόγους:

  1. Τους τελευταίους μήνες οι πόλεις του Πόρτο Ράφτη και του Μαρκόπουλου έχουν μετατραπεί σε τεράστιες ανεξέλεγκτες ελεύθερες χωματερές αφού ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει αποτύχει παταγωδώς να περισυλλέξει τα οικιακά απορρίμματα και τα τεράστιου όγκου υπολείμματα κλαδεμάτων των περιοχών αυτών.
    Τα απορρίμματα αυτά σε συνδυασμό με το πλήθος ξερών χόρτων στους δρόμους και τα ιδιωτικά οικόπεδα αποτελούν εύκολο προσάναμμα σε κάθε εκούσια ή ακούσια πράξη εμπρησμού και λόγω της σύνθεσής τους μπορούν εύκολα να αυταναφλεγούν.
    Επιπλέον οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία μεγαλώνουν καθημερινά.
  2. Τμήμα του χώρου των «ανενεργών» λατομείων στο Μαρκόπουλο έχει μετατραπεί σε μη αδειοδοτημένη και παράνομη χωματερή, όπου αποτίθενται απορρίμματα (οικιακά, οικοδομικά και πιθανόν ιατρικά απόβλητα) χωρίς κανέναν έλεγχο.
    Κάθε καλοκαίρι εδώ και χρόνια στο χώρο ξεσπά πυρκαγιά, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα του Δήμου μας αλλά και των γύρω περιοχών να επιβαρύνεται σημαντικά με άγνωστης σύνθεσης ρύπους.
    Τους τελευταίους 2 μήνες είχαμε ήδη την εκδήλωση δύο πυρκαγιών στην περιοχή αυτή.
    Τα στραγγίσματα της παράνομης χωματερής είναι βέβαιο ότι μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, εισδύουν στο παμπάλαιο δίκτυο ύδρευσης ενώ καταλήγουν στη θάλασσα, δημιουργώντας τεράστιους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της παραλιακής πόλης του Πόρτο Ράφτη.
    Επιπλέον έχουμε ισχυρές υποψίες πως ο Δήμος Μαρκοπούλου (λόγω της αδυναμίας του για την ασφαλή περισυλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων στη χωματερή) εναποθέτει συνεχώς νέα απορρίμματα στην χωματερή αυτή, διευρύνοντας την έκταση και του μη αδειοδοτημένου δημοτικού χώρου μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
    Με την κήρυξη των πόλεων Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας οι στόχοι που πρέπει να εξυπηρετηθούν είναι οι εξής:
    · Άμεση απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων & κλαδεμάτων από τους δρόμους
    · Άμεση απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων από την παράνομη χωματερή στα νταμάρια Μαρκοπούλου
    · Σφράγιση του παράνομου δημοτικού χώρου μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο ίδιο σημείο
    · Καθαρισμός όλων των ξερών χόρτων από τους δρόμους του Πόρτο Ράφτη και κυρίως από εκείνους που αποτελούν οδούς διαφυγής προς τη θάλασσα σε περίπτωση πυρκαγιάς
    · Άμεση ενημέρωση των ιδιοκτητών των οικοπέδων για τις νομικές συνέπειες που έχει ο μη καθαρισμός των ιδιοκτησιών τους από ξερά χόρτα
    Ο αρμόδιος Εισαγγελέας Περιβάλλοντος, στον οποίο κοινοποιείται η παρούσα αίτηση παρακαλείται να επανεξετάσει την από 10/1/2017 αναφορά μας που έλαβε αρ. πρωτοκόλλου 4498/27.1.2017 και αρ. στο βιβλίο μηνύσεων ΓΠ 2017/90 και εφ’ όσον κριθεί ότι οι πράξεις που τελούνται αλλά και οι παραλείψεις δημόσιων φορέων και των εκπροσώπων τους είναι σε αντίθεση με τα όσα ο Νόμος ορίζει, να αποδώσει τις ευθύνες που τους αναλογούν.
    Ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και την εκατόμβη των θυμάτων που αυτή προκάλεσε σας καλούμε να δείξετε την κατά Νόμο υπευθυνότητα και να προχωρήσετε σε άμεσες ενέργειες που θα δίνουν λύση στο εκρηκτικό αυτό πρόβλημα.

Για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Η Συντονιστική Επιτροπή

Από admin

Αφήστε μια απάντηση