Το Κ.Υ. Μαρκοπούλου ήταν  ένα από τα καλύτερα της Ανατολικής Αττικής και όχι άδικα ο δήμος κόμπαζε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που πρόσφερε  στους κατοίκους τους παραθεριστές και τους επισκέπτες του. Λειτουργούσε επί 24ώρου βάσεως και είχε διαχειριστεί με επιτυχία πολλές κρίσεις στην 35ετή περίπου ύπαρξή του. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο περνούσαν απ’ το Κέντρο με ελαφρά ,σοβαρά και λιγότερο σοβαρά περιστατικά.   Το αίσθημα   ασφάλειας και προστασίας για την υγεία του που αισθανόταν ο πληθυσμός του Δήμου μας από την εγγύτητα της ιατρικής φροντίδας ήταν εμφανή στην καθημερινή του δραστηριότητα και  στην ψυχική του διάθεση. Και  όταν ξαφνικά   εμφανίζεται πάνδημα ο κορωνοϊός αναστατώνοντας και  απειλώντας τη ζωή χιλιάδων  ανθρώπων  το Κέντρο Υγείας του Μαρκόπουλου η μοναδική δημόσια δομή στην περιοχή μας που θα μπορούσε ν΄ αποτελέσει το στήριγμα και τον υποδοχέα στα πραγματικά περιστατικά, χρόνια και νέα αλλά και στη διαχείριση  του φόβου, της σωματοποίησης του άγχους,  τον πανικό  και την  αγωνία των συμπολιτών μας , αυτό μπαίνει σε αναπνευστήρα!  
Μεταφέρεται νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία και από τους 13 γενικούς γιατρούς και παθολόγους μένουν μόνο 4 λέει ο  γιατρός  του Κέντρου κ. Μανδόλας. Αυτή η υποστελέχωση οδηγεί το Κέντρο σε παράλυση και τους πολίτες του Δήμου σε απόγνωση. Στη μάχη για τον κορωνοϊό η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει την πρωτοβάθμια δημόσια φροντίδα υγείας επιστρατεύοντας και προσλαμβάνοντας γιατρούς και  νοσηλευτικό προσωπικό εφοδιάζοντάς τους με τα αναγκαία μέσα για τη δημιουργία  πρωτογενούς δημοτικής ασπίδας προστασίας, οδηγώντας προς τα νοσοκομεία τα  βαριά περιστατικά, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Χωρίς κανένα μακρόπνοο σχεδιασμό,  μεταφέρει το προσωπικό των πρωτοβάθμιων δομών υγείας στα νοσοκομεία για να μπαλώσει κενά και προτρέπει τους πολίτες να μένουν στο σπίτι για.. αυτοθεραπεία!      
Δεν υποστηρίζουμε ότι η πολιτική του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ » είναι λάθος. Είναι απαραίτητη με προϋποθέσεις ώστε να μην εγκυμονεί κινδύνους. Τι σημαίνει «μείνετε σπίτι και με τα πρώτα συμπτώματα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας;» Με ποιόν γιατρό; Από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι οικογενειακό γιατρό έχει το 15% του πληθυσμού. Για το   υπόλοιπο 85 % του πληθυσμού του δήμου μας οικογενειακός γιατρός   ήταν το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ το οποίο υπολειτουργεί.  Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να ισχυριστεί ότι με το πρώτο σύμπτωμα θα τηλεφωνήσει στο Κ.Υ., θα τον συνδέσουν με το γιατρό που θα του δώσει συμβουλές και οδηγίες και ενδεχομένως, εάν το θεωρεί αναγκαίο θα τον επισκεφθεί σπίτι του, ως όφειλε, για να τον εξετάσει.! Γνωρίζουμε από τις επιστημονικές μελέτες ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου ιού είναι η πτώση του κορεσμού  οξυγόνου στο ασθενή χωρίς να γίνεται αντιληπτή. Μπορεί να έχει κορεσμό οξυγόνου κάτω από το 88% και δεν το καταλαβαίνει, δεν νιώθει δύσπνοια. Άρα χρειάζεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ γιατρό για να μετρήσει το οξυγόνο  και ενδεχομένως να υποψιασθεί την πνευμονία και να στείλει επειγόντως τον ασθενή στο νοσοκομείο. Δεν μας εξήγησε ποτέ κάποιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης  και τα λαλίστατα κανάλια την αιτία που κατέληξαν σπίτι η 81χρονη και η 40χρονη από την Καστοριά.
Ιατρική λοιπόν παρακολούθηση από τηλεφώνου για αυτόν τον ιό ΔΕΝ γίνεται. Θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι σε περιόδους κρίσης, το είχαμε ζήσει την περίοδο 2013-2015, η νοσηρότητα του πληθυσμού αυξάνει πάρα πολύ και προκαλεί μια κατάσταση έντονης  ανησυχίας ιδιαίτερα σε μια ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. Ήδη παρατηρούνται στα ιατρεία οι πρώτοι ασθενείς με απορρυθμισμένη αρτηριακή πίεση ή με ψηλά το ζάχαρό τους.  Αρκετοί είναι επίσης εκείνοι/ες που σωματοποιούν το άγχος και έχουν αίσθημα δύσπνοιας ή προκάρδια άλγη, όπως λένε οι γιατροί. Δεν είναι όλα αυτά παθολογικά αλά ποιός θα κάνει τη διάγνωση; Ο αριθμός τηλεφώνου που δίνει η Κυβέρνηση που δεν γνωρίζουμε, αν και όταν θ’ απαντήσει, θα είναι γιατρός νοσοκόμος /α ή κάποιος άσχετος; Τι θα γίνει στο Δήμο μας   με τους υπόλοιπους  ασθενείς με  παλαιά χρόνια νοσήματα ή εκείνους που δεν είναι άρρωστοι με κορωνοϊό αλλά που πάσχουν από κάτι διαφορετικό που δίνει αντίστοιχη συμπτωματολογία ,αφού το Κέντρο Υγείας αδυνατεί να προσφέρει τη φροντίδα που παρείχε στην προ κορωνοϊού περίοδο; Θα γίνουν οι παράπλευρες ανώνυμες απώλειες της πανδημικής κρίσης όπως συνέβη με τα θύματα της οικονομικής κρίσης  των μνημονίων που κανείς Τσιόδρας  δεν  καταμέτρησε ποτέ; Πώς αντέδρασε η Δημοτική Αρχή στην υποβάθμιση  του Κέντρου  Υγείας Μαρκοπούλου; Όταν μάλιστα ταυτόχρονα μετατρέπονται τα Κέντρα Υγείας Καλυβίων και Ραφήνας σε κέντρα αναφοράς για τον κορωνοϊό ως αποτέλεσμα περιμένουμε το βάρος για τα υπόλοιπα περιστατικά να μετατοπιστεί στα υπόλοιπα Κέντρα της Ανατολικής Αττικής μαζί και το δικό μας ΚΥ Μαρκοπούλου.
Κατά τη γνώμη μας ο  Δήμος Μαρκοπούλου θα πρέπει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για την προώθηση ενός  αποκεντρωμένου σχεδιασμού μάχης κατά του κορωνοϊού αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει την υγεία όλων εκείνων που έχουν άλλα –σοβαρά ή μη – προβλήματα υγείας.
Να απαιτήσει να ενισχυθεί με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και προστατευτικά μέσα το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου.
Ακόμη ο Δήμος Μαρκοπούλου πρέπει άμεσα να ενισχύσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στο οποίο πέφτει όλο το βάρος και η μεγάλα ευθύνη για τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, των ηλικιωμένων, των μοναχικών, των ατόμων με πολύ χαμηλό ή καθόλου εισόδημα.
Επιπλέον, η καθαριότητα στις πόλεις μας πρέπει τώρα όχι μόνο να μην υποχωρήσει αλλά να ενισχυθεί με συχνότερη αποκομιδή των σκουπιδιών  αλλά και με απολυμάνσεις στους δημόσιους χώρους  για τη προστασία της δημόσιας υγείας.
Σχεδιασμός και δράσεις απαιτούνται από μια υπεύθυνη Δημοτική Αρχή προς όφελος των πολιτών. Στο Μαρκόπουλο ο μόνος σχεδιασμός που ανακοινώθηκε μέχρι σήμερα εν μέσω κρίσης ήταν ο διαμοιρασμός του Αγίου Φωτός -που ευτυχώς απαγορεύτηκε- αφού θα λειτουργούσε σαν μια αλυσίδα εξάπλωσης του κορωνοϊού σε όλα τα σπίτια ακυρώνοντας τις προσπάθειες όλων μας μέχρι σήμερα.
 
Ας ελπίσουμε ότι η Δημοτική Αρχή έστω και τώρα θα σοβαρευτεί και θα διεκδικήσει λύσεις για το Κέντρο Υγείας, για τη Βοήθεια στο Σπίτι, για τη στήριξη της υγείας των πολιτών.
Για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η Συντονιστική Επιτροπή      
 

Από admin

Αφήστε μια απάντηση