30 χρόνια απραξίας και ανικανότητας σειράς Δημοτικών Αρχών δίνουν την απάντηση

Στις 15/06/22 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου με μοναδικό θέμα την αξιολόγηση της μελέτης που είχε ανατεθεί από το Δήμο σε εταιρεία σχετικά με τη βιωσιμότητα των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Μαρκοπούλου. Η Μελέτη, η οποία πρέπει να πληρώθηκε με κάποιες χιλιάδες ευρώ, διαπίστωνε ότι τα δίκτυα δεν είναι βιώσιμα και κατέληγε σε 3 πιθανές λύσεις:

1. Να συνεχίσει  ο δήμος να διαχειρίζεται τα δίκτυα εξασφαλίζοντας επενδύσεις για τη βιωσιμότητά τους

2. Να διαπραγματευθεί με την ΕΥΔΑΠ  για τη μεταβίβαση των δικτύων  και

3. Να τα μεταβιβάσει σε ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) με διεθνή διαγωνισμό, λύση που μετ’ επιτάσεως προκρινόταν από τη μελέτη.

Η ΘΕΣΗ της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή του ανθρώπου και  δεν μπορεί ν’ αποτελεί προϊόν κερδοσκοπίας.

Για την κατασκευή και τη σωστή λειτουργία των δικτύων αποχέτευσης και των ΕΕΛ (Εγκαταστάσεις  Επεξεργασίας λυμάτων ), χρειάζεται αρχικά επαρκής τεχνογνωσία,  εμπειρία και συνεχής επιστημονική έρευνα.

Ιδιαίτερα τώρα, που ένεκα της λειψυδρίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι απαραίτητες πια, για τη χρηματοδότηση οποιουδήποτε έργου αποχέτευσης, οι μελέτες  επαναχρησιμοποίησης του νερού των επεξεργασμένων λυμάτων για  άρδευση γεωργικών προϊόντων που θα πληρούν  αυστηρότατα κριτήρια ώστε να  εξασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Και τέτοιες μελέτες δεν μπορεί ούτε να σχεδιάσει ούτε να υλοποιήσει οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής!

Με τη δημόσια υγεία δεν πειραματιζόμαστε.

Είμαστε προνομιούχοι εδώ στην Αττική που έχουμε μια κοινωφελή εταιρία (και τέτοια επιβάλλεται να παραμείνει) την ΕΥΔΑΠ, η οποία εξασφαλίζει ένα από τα καλύτερα νερά που υπάρχουν και διαχειρίζεται σωστά μία ΕΕΛ (Ψυτάλλεια)  από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη που καθάρισε το Σαρωνικό!

Άρα η μόνη λύση είναι να συζητήσει ο Δήμος με την ΕΥΔΑΠ τους όρους για την παραχώρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και να εξασφαλίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επιβαλλόμενες επενδύσεις τόσο για την αντικατάσταση του συνόλου του δικτύου ύδρευσης όσο και την αποχέτευση του συνόλου του Πόρτο Ράφτη στο ΕΕΛ Κορωπίου – Παιανίας.

ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ & Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Αυτή τη θέση προσπάθησαν τεκμηριωμένα να παρουσιάσουν στη συνεδρίαση του ΔΣ οι εκπρόσωποι της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ.

Και ενώ διαφαινόταν μια γενική συμφωνία των δημοτικών συμβούλων (από τις τοποθετήσεις που είχαν ήδη γίνει) στην πρόταση αυτή, η κατάσταση οξύνθηκε απαράδεκτα όταν έγινε αναφορά στις διαχρονικές ευθύνες των αιρετών του Δήμου, πολλοί από τους οποίους και είχαν θέσεις ευθύνης στο παρελθόν και σήμερα βρίσκονται στα έδρανα του ΔΣ.

Κατά τη γνώμη μας η όξυνση αυτή δημιουργήθηκε για να κρύψει τις ευθύνες των φωνασκούντων αλλά και εκείνων που σκόπιμα δεν τοποθετήθηκαν, για να κρύψει την άγνοιά τους για βασικά ζητήματα της αποχέτευσης και της επεξεργασίας των λυμάτων, για να καλύψει τις άστοχες ενέργειες δεκαετιών που έχουν φέρει το Δήμο μας σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

  • Κατηγορούν την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ότι λέει ψέματα πως η α’ φάση αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 1999.

Ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν την Απόφαση Ε(96)3194/τ. της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών  Κοινοτήτων βάση της οποίας χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος από το κοινοτικό πρόγραμμα EVIREG που αφορούσε δράσεις καταπολέμησης της μόλυνσης της θάλασσας και την προστασία και αποκατάσταση των παράκτιων ζωνών αξιοποιώντας την παράκτια πόλη του Πόρτο Ράφτη.

  • Κατηγορούν την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ότι αδιαφορεί για τον μεγάλο όγκο λυμάτων που θα πέσουν στη Χαμολιά από το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας και θα μολύνουν τις ακτές μας.

Κατ’ αρχάς μόνο ένας εντελώς αδαής θα πίστευε ότι θα πέσουν λύματα στη Χαμολιά. Χωρίς αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό καταλήγουν στους υδάτινους αποδέκτες τα λύματα ανεπεξέργαστα.

Τα λύματα θα έχουν υποστεί τριτογενή επεξεργασία και το νερό που θα προκύψει θα οδηγηθεί στη θάλασσα με αγωγό σε βάθος 50 μέτρων και σε απόσταση από τις ακτές ενός χιλιομέτρου ή θα έχουν υποστεί ιδιαίτερη, με αυστηρούς όρους τριτογενή επεξεργασία και θα χρησιμοποιούνται για άρδευση χωραφιών που μπορούν να καλλιεργούν ακόμα και βρώσιμα φρούτα και λαχανικά είτε σε δεξαμενές νερού για πυρόσβεση ή και εμπλουτισμό του υπεδάφους.

Και επίσης μόνο ένας εντελώς αδαής δεν θα γνώριζε ότι και το ΚΕΛ Μερέντας πρέπει να συνδεθεί με το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας αποκτώντας αποδέκτη που καταλήγει στη Χαμολιά και πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΑ να χρησιμοποιεί το ρέμα του Αγ. Γεωργίου παράνομα.

  • Ξεχνούν την απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης του Δήμου στις 21/6/2020 η οποία έλεγε: «Λύση στο δήθεν πρόβλημα άρδευσης των καλλιεργειών του κάμπου των Μεσογείων υπάρχει, με την αποχέτευση του συνόλου του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας».

Την απόφαση αυτή στήριξαν και οι εξεγειρόμενοι φωνασκούντες Δημοτικοί Σύμβουλοι και ήταν ομόφωνη.

Απόφαση που με καθυστέρηση 20 ετών ορίζει πως η αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη πρέπει να γίνει στο ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας ενώ η ΕΥΔΑΠ από το 2003 διαπιστώνει ότι το ΚΕΛ Μερέντας «δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί τα λύματα της περιοχής του Πόρτο Ράφτη»  και προτείνει «τα λύματα της Χαμολιάς και του Πόρτο Ράφτη να αποχετευτούν  στο ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας».

  • Εγκαλούν την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ότι δεν είχε δικαίωμα να επισκεφθεί την ΕΥΔΑΠ για να συζητήσει λύσεις για την αποχέτευση του Πόρτο Ράφτη.

Εδώ κάθε νοήμων άνθρωπος λογικά παραιτείται της προσπάθειας να πείσει κάποιους εκ των αιρετών που μάλλον δεν αξίζουν να έχουν θέση στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους: η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ως συλλογικότητα, με στελέχη εξειδικευμένα αλλά και πολιτική βούληση, θα κάνει τα πάντα για να αποκτήσει το σύνολο του Πόρτο Ράφτη αποχέτευση, για να σταματήσει η μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τους σηπτικούς βόθρους που λειτουργούν ανεξέλεγκτα και τα λύματα που τρέχουν στους δρόμους.

Αν οποιοσδήποτε αιρετός αρέσκεται στη σημερινή κατάσταση να το δηλώσει καθαρά και να κριθεί μαζί με όποια συμφέροντα εξυπηρετεί.

Και αν το 1999 δεν καταγγείλαμε την μη τήρηση των όρων της χρηματοδότησης από το ENVIREG που δόθηκε για δράσεις καταπολέμησης της μόλυνσης της θάλασσας και την προστασία και αποκατάσταση των παράκτιων ζωνών και δεν κατασκευάστηκε ούτε ένα μέτρο αποχέτευσης της παράλιας πόλης του Πόρτο Ράφτη, να μην είστε βέβαιοι ότι δεν θα το κάνουμε τώρα για τις χρηματοδοτήσεις που τρέχουν και δεν υλοποιούνται έργα ή για τις χρηματοδοτήσεις που χάνονται εξ αιτίας της απραξίας και της ανικανότητας διαχρονικά των δημοτικών αρχών.

Από Admin 2

Μια σκέψη στο “<strong>ΓΙΑΤΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ;</strong>”

Αφήστε μια απάντηση