Παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Μαρκόπουλου Μεσογαίας έχει μεγάλη έκταση και είναι πολυπληθής, υστερεί σε ορθή υποδομή συγκοινωνίας, σε σχεδιασμό, και σε επαρκή διασύνδεση των διαφόρων περιοχών μεταξύ Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη, όπως και Βραυρώνα.
Οι μόνιμοι κάτοικοι και περισσότερο της περιοχής του Πόρτο Ράφτη καθημερινά ταλαιπωρούνται από την αναλγησία των εκάστοτε Διοικουσών Αρχών. Η μετακίνηση τους είναι καθημερινή τραγωδία. Τιμωρούνται αν και πληρώνουν πανάκριβα δημοτικά τέλη. Η μετακίνησή τους προς τις διάφορες δημόσιες και μη υπηρεσίες (Τράπεζες, Εφορία κτλ) φροντιστήρια, εργασίες, γιατρούς, καταστήματα, χώροι αναψυχής, αλλά και για μια απλή κοινωνική επίσκεψη, είναι δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιούνται με απίστευτη δυσκολία.
Οι γονείς αναγκάζονται και αφήνουν τις εργασίες τους, ώστε να μετακινούν καθημερινά τα παιδιά τους, για τις ανάγκες των εξωσχολικών τους δραστηριοτήτων, δηλ. φροντιστήρια , γυμναστήρια αλλά και για την μετακίνησή τους προς και από τον Σταθμό Κορωπίου (Προαστιακός, Μετρό).
Η φυσική ομορφιά του τόπου μας , ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρεση στις κεντρικές αρτηρίες του Δήμου μας. Χωρίς αστική ή έστω δημοτική συγκοινωνία δυστυχώς οι παραλίες κατακλύζονται από μεγάλο ποσοστό επισκεπτών, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου, αδυνατούν να πάνε σε αυτές, διότι δεν υπάρχει τρόπος μετακίνησης, πέραν του ιδιωτικού αυτοκινήτου.
Αυτή την στιγμή και εν έτει 2023, ο Δήμος Μαρκοπούλου είναι αποκομμένος από τον υπόλοιπο αστικό ιστό. Γι’ αυτό τον λόγο επιβάλλεται η άμεση σύνδεση του με το Μετρό, τον Προαστιακό και τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ. Σε αντίθεση με τους πλησιέστερους δήμους, όπως η Αρτέμιδα που διαθέτει Αστική συγκοινωνία, η Ραφήνα που διαθέτει δημοτική συγκοινωνία, τα Καλύβια, το Λαύριο, το Κορωπί που διαθέτει πέραν της Αστικής και Δημοτική συγκοινωνία, στο Δήμο μας εάν δεν διαθέτεις ιδιωτικό αυτοκίνητο για να φτάσεις στην Λεωφόρο Πόρτο Ράφτη η στην Παπαδημητρίου στο Μαρκόπουλο όπου και περνά σχεδόν κάθε μιάμιση ώρα το ΚΤΕΛ, δεν μπορείς να μετακινηθείς!
Η επαρκής, δημόσια και οικονομική συγκοινωνία είναι υποχρέωση ενός δήμου!
Επιπλέον, είναι διαχρονικά απαράδεκτο να παραδίδεται η δημόσια συγκοινωνία σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Το ΚΤΕΛ:

 1. δεν καλύπτει ολόκληρο το δήμο παρά μόνο 2 κεντρικές λεωφόρους
 2. δεν έχει αρκετά δρομολόγια (σχεδόν κάθε 1 ½ ώρα μόνο! τις καθημερινές και το Σ/κο αλλάζει η συχνότητα)
 3. είναι πανάκριβο, δηλαδή 1,60 € για τη διαδρομή πχ. Πόρτο Ράφτη Μαρκόπουλο, ενώ 1.20 € στοιχίζει από το Κορωπί μέχρι το κέντρο της Αθήνας
 4. τα οχήματα είναι ακατάλληλα για ΑΜΕΑ, μητέρες με καρότσια που μεταφέρουν τα παιδιά τους, αλλά και για ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.
 5. είναι στενά στο εσωτερικό τους , με αποτέλεσμα να μην διευκολύνεται η ελεύθερη και άνετη κίνηση των επιβατών εντός αυτών.
 6. Οι συμπεριφορές των οδηγών αλλά και εισπρακτόρων, αρκετές φορές είναι απαράδεκτες προς τους επιβάτες.
 7. Η συναλλαγή για το αντίτιμο του εισιτηρίου γίνεται μόνο σε μετρητά και δεν μπορείς να κάνεις χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.(Στρατηγική των ΚΤΕΛ)
  Η συγκοινωνία στον Δήμο Μαρκοπούλου ή στον τόπο μας, θα έπρεπε να είναι δημόσια και έναντι συμβολικού αντιτίμου, με χρηματοδότηση από την γενική φορολογία, που είναι το δικαιότερο κοινωνικά, και με εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών (πχ δωρεάν για ευπαθείς ομάδες, ανέργους κλπ), όπως άλλωστε ισχύει για τις μετακινήσεις των πολιτών εντός του αστικού ιστού, εκτός της διαδρομής από και προς το Αεροδρόμιο.
  Είναι απορία μας, πως ενώ ο Δήμος μας, διαθέτει μικρά λεωφορεία, δεν τα χρησιμοποιεί για να κάνουν μια διαδρομή κυκλικής συγκοινωνίας ανάμεσα στα σημεία που επ’ ουδενί εξυπηρετούνται με το ΚΤΕΛ, όπως θα όφειλε ένας πολιτισμένος Δήμος. Ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων στον Δήμο Μαρκοπούλου (Πόρτο Ράφτη-Βραυρώνα-Μαρκόπουλο), αγγίζει τους 23.000, ενώ τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας απογραφής αναφέρουν κάποια μείωση πληθυσμού.
  Τα έσοδα του δήμου από διάφορα τραπεζοκαθίσματα και οι επιδοτήσεις μέσω προγραμμάτων θα μπορούσαν άνετα να διατεθούν για την ευχερή και απρόσκοπτη πρόσβαση των κατοίκων από και προς την πρόσβαση προς το κέντρο του Μαρκοπούλου και κατ’ επέκταση προς τον Προαστιακό και το Μετρό, όπως επίσης και να απαιτηθεί χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος. Χρηματοδότηση που έχει μειωθεί δραματικά λόγω των πολιτικών των μνημονίων των τελευταίων κυβερνήσεων, που αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν και διαχρονικά όλες οι διοικήσεις του Δήμου..
  Η δημόσια μετακίνηση, η ευημερία, η διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των κατοίκων είναι πάνω από όλα πολιτισμός, υποχρέωση αλλά και ελάχιστο καθήκον ενός Δήμου!!!
  Υπάρχει πάντα τρόπος προς εύρεση λύσης -και όχι μόνον πιλοτικά – αλλά δυστυχώς ακόμη και οι ίδιοι οι οδηγοί σαμποτάρουν την εφαρμογή, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον της Κοινοπραξίας Λεωφορειούχων ….!
  Προς μεγάλη απογοήτευση των μονίμων κατοίκων και δημοτών μέχρι και σήμερα και ύστερα από πολλές και έντονες διαμαρτυρίες, καμία Δημοτική Αρχή δεν προβαίνει στο καθήκον που προστάζει ο Πολιτισμός. Δηλαδή την μετακίνηση των πολιτών εντός του Δήμου, προς διευκόλυνσή και όφελός τους.

Ζητούμε Δημόσια Συγκοινωνία Τώρα !!!

Παρέμβαση για την κοινωνια και το περιβάλλον σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη

Φωτό: www.athenstransport.com/2019/03/dromologia-ktel/

Από admin

Αφήστε μια απάντηση