Μετά την πρόσφατη καταστροφή στα Τέμπη, έχουμε αντιληφθεί σαν κοινωνία ότι πρέπει να αγωνιστούμε, πρωτίστως για την ασφάλειά μας, προς όλες κατευθύνσεις.

Εχουμε τονίσει, σαν Παρέμβαση, πολλές φορές στο παρελθόν την κακή και επικίνδυνη κατάσταση στο οδικό δίκτυο και τους ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας.

Σήμερα, το Πόρτο Ράφτη δεν είναι ένα γραφικό μέρος, όπως παλιά, αλλά εξελίσσεται στο πιο δημοφιλές κέντρο αναψυχής και παραθερισμού της πρωτεύουσας και πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός του. Παραταύτα οι ελλείψεις και η κατάσταση είναι απαράδεκτες!

  Μετά και από σειρά ατυχημάτων κ δυστυχημάτων που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, εφόσον και  κανείς δεν ασχολείται με την αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος ή με τροχαία σήμανση ή με κατασκευή κάποιων πεζοδρομίων, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε όχι μόνο τον ΚΙΝΔΥΝΟ,  για ζημιές αλλά και τον φόβο να θρηνήσουμε περισσότερα θύματα..

Επισημαίνουμε τις πιο βασικές προτεραιότητες :

1)  -Ξεχωρίζουμε κατ αρχήν την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργεί ο ανάδοχος της εργολαβίας του δικτύου αποχέτευσης. Εγκαταλείπει την επιφάνεια του σκάμματος κάνοντας μόνο επίχωση με χώμα, χωρίς χαλίκι, άμμο , συμπίεση κλπ., με αποτέλεσμα μετά από λίγο και ιδίως μετά από βροχόπτωση να ανοίγουν ρωγμές και λακούβες με επικίνδυνες καταστάσεις για πεζούς και οχήματα. Πέρα από την παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων του και επιβολή κυρώσεων κατά του εργολάβου , ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να έχει συνεργείο με εργαλεία και υλικά για την σύντομη αποκατάσταση των ζημιών αυτών πριν θρηνήσουμε θύματα! Δεν αρκεί η απάντηση ότι δεν έχουμε μέσα ή χρήματα. Να ζητήσουμε και να βρούμε!

Σε άλλους δήμους, όταν γίνεται κατασκευή έργων αποχέτευσης ακολουθεί πρόγραμμα εκτεταμένων αποκαταστάσεων και ασφαλτοστρώσεων (μετά συνεννόηση με φορείς για να μην ξανασκάψουν, αλλά και με Περιφέρεια, όπου έχει αρμοδιότητα). Στην περίπτωση αυτή χρησιμεύουν και οι οικονομικές κρατήσεις-ποινές σε βάρος του αναδόχου εξ αιτίας μη τήρησης υποχρεώσεων αποκατάστασης.  

2)- Δεύτερη κατηγορία ζημιών είναι οι μόνιμες καταστροφές οδοστρωμάτων σε περιοχές όπου παλιότερα περνούσαν ρέμματα (σκεπασμένα τώρα),  όπως έξω από το Γυμνάσιο στην Αγ. Μαρίνα,  στην παραλία του Καλού Γυαλού, δίπλα στον  Γέγο κλπ.

Εδώ απαιτείται μελέτη και σχεδιασμός των στοιχειωδών υδραυλικών έργων ασφαλούς απορροής για να μην πλημμυρίζουν και γίνονται καταστροφές και κινδυνεύουν οι πολίτες. 

Συσχετίζεται επίσης το πρόβλημα των πλημμυρών στον κεντρικό δρόμο εισόδου στο Πόρτο Ράφτη όπου υπάρχει ανάγκη  έργων απορροής σε μερικές θέσεις έστω και με εγκάρσιες σωληνώσεις προς το διπλανό ρέμμα ( εν αναμονή του πανάκριβου  έργου μεγάλου αγωγού).

3)-Τρίτη κατηγορία είναι η παρεμπόδιση κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων ( που ο αριθμός τους αυξάνει συνεχώς)  λόγω της πρωτόγονης κατάστασης που επικρατεί, κυρίως σε κεντρικούς δρόμους χωρίς πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους ( εφ όσον γενικότερα ακόμη περιμένουμε  την οριστικοποίηση των ορίων ιδιοκτησιών μετά τις πράξεις εφαρμογής! Καθυστέρηση που προκαλεί ένα ακόμη ανασταλτικό στοιχείο οποιασδήποτε ανάπτυξης).

Βέβαια φαίνεται ότι η Τροχαία δεν έχει έρθει ακόμη στο Πόρτο Ράφτη. Ετσι δεν υπάρχει εκεί που χρειάζεται σηματοδότηση και γίνονται πολλά ατυχήματα. ( χαρακτηριστικά επικίνδυνες οι περιπτώσεις έξω από το Lidl και στην διάβαση παιδιών έξω από το νέο λύκειο).

 Ούτε απαγόρευση στάθμευσης σε καίρια σημεία προβλέπεται όπου τα πολλά οχήματα των πελατών καταστημάτων κλείνουν τον δρόμο και στα ΚΤΕΛ ακόμα. . Αλλά και έλεγχος παράνομης κυκλοφορίας οχημάτων, alcotest κλπ. δεν υπάρχει.  Διερωτάται κανείς πως μπορεί να λείπουν όλα αυτά σε μία περιοχή όπου ο κόσμος έρχεται για να περπατήσει έξω  και να διασκεδάσει κάπως  και προέχει ως μέλημα η ασφάλειά του. Απαράδεκτο! 

Κύριε Δήμαρχε και μέλη του Δημοτ. Συμβούλίου,

Ευχόμαστε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες αυτές και αναμένουμε να λάβετε μέτρα σύντομα  , ενώπιον μάλιστα της  κατακραυγής του λαού μας τις ημέρες αυτές για αναζήτηση ευθυνών των αρμοδίων, και να μην παραστεί η ανάγκη μετά από μεγάλες ζημιές και εδώ, να απολογούμαστε όλοι τι κάναμε και τι όχι!

Η επιταγή του λαού ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ δίνει την κατεύθυνση για επανεκκίνηση σε όλους που έχουμε την ευθύνη της κάποιας κοινωνικής υπηρεσίας!

Από admin

Αφήστε μια απάντηση