Με επιστολή της Παρέμβασης προς το Δήμαρχο Μαρκοπούλου διατυπώνονται αγωνιώδη ερωτήματα σχετικά με την πορεία των έργων της αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη και τον κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησής τους.

Η Παρέμβαση αναμένει τις απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής τονίζοντας ότι είμαστε διατεθειμένοι άμεσα να ζητήσουμε βοήθεια με κάθε νόμιμη ενέργεια,  ώστε να βρεθούν οι ευθύνες και οι αιτίες των αποτυχιών αλλά και να δοθούν οι λύσεις που αρμόζουν, εξετάζοντας την υπόθεση σε κάθε επίπεδο: το Δήμο Μαρκοπούλου, την Περιφέρεια Αττικής αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιστολή προς το Δήμαρχο είναι η εξής:

Κύριε Δήμαρχε,

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ατυχή εξέλιξη των έργων αποχέτευσης στο Πόρτο Ράφτη. Αποφύγαμε προεκλογικά κάθε αναφορά. Τώρα όμως ήλθε η ώρα της αλήθειας, της κρίσης και των αποφάσεων.

Γνωρίζετε ότι τα έργα των τριών εργολαβιών της αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη, που είχαν  προθεσμία χρηματοδότησης από ΕΕ μέχρι τέλους του έτους 2023, ουσιαστικά δεν εκτελούνται, εκτός από κάποιες εκσκαφές για σωληνώσεις που αφήνουν πίσω κατεστραμμένα οδοστρώματα.

Για τους πολύπαθους κατοίκους  της περιοχής μας  μένει η πικρία της αστοχίας και εγκατάλειψης του μεγάλου αυτού έργου, για πολλοστή φορά, με ορατό τον κίνδυνο της μεγάλης περιβαλλοντικής ζημίας στην ευαίσθητη περιοχή μας, όταν σήμερα επιβάλλεται γενικά κάθε προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Γνωρίζετε επίσης την προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη συνεννόηση του Δήμου και της ΕΥΔΑΠ, εδώ και χρόνια, προκειμένου να βρεθούν λύσεις, γιατί είναι κοινή η διαπίστωση  των δυσχερειών που αντιμετωπίζονται για την επισκευή της ύδρευσης και για την κατασκευή της αποχέτευσης.  Σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε ληφθεί η απόφαση για συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ αλλά δεν έχει ανακοινωθεί καμία συνεννόηση και  εξέλιξη.

Πιστεύοντας ότι εκφράζουμε την απογοήτευση των κατοίκων για τις εξελίξεις αυτές είμαστε αποφασισμένοι να ζητήσουμε βοήθεια με κάθε νόμιμη ενέργεια  ώστε να βρεθούν οι ευθύνες και οι αιτίες των αποτυχιών αλλά και να δοθούν οι λύσεις που αρμόζουν, εξετάζοντας την υπόθεση σε κάθε επίπεδο: το Δήμο Μαρκοπούλου, την Περιφέρεια Αττικής αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που χορήγησε τις απαραίτητες πιστώσεις  και ανέμενε μέχρι τέλους του 2023 την διάσωση του κόλπου του Πόρτο Ράφτη από ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Προηγουμένως όμως θεωρούμε αναγκαίο να ζητήσουμε τις θέσεις  σας και τις απαντήσεις,  στα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα:

  1.  Με δεδομένη την προβλεπόμενη λήξη τις προθεσμίας χρηματοδότησης στο τέλος του 2023,  έχουν γίνει ενέργειες και υπάρχει προοπτική παράτασης της χρηματοδότησης;
  2. Τι ακριβώς έχει απογίνει η κάθε μια από τις 3 εργολαβίες αποχέτευσης και σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα από τεχνική άποψη (εκτελεσμένα έργα) και από νομική άποψη, υποχρεώσεων, προθεσμιών τα προβλεπόμενα έργα. Έχετε προθέσεις  συνέχισης των ίδιων έργων ή κάποιου ανασχεδιασμού;
  3.  Έχετε κάποια επαφή ή και συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ για την συνεργασία της ή για την αποδοχή επίλυσης των προβλημάτων και κατασκευής των έργων από την ίδια;

Είναι φανερό πλέον ότι οι επιπλοκές και αποτυχίες των εργολαβιών επιβάλλουν την νομική υποστήριξη των έμπειρων υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ. Αλλά και η στήριξη σε τεχνικό επίπεδο είναι προς όφελος της οικονομίας και της ποιότητας των έργων, επειδή μεταξύ των άλλων η ΕΥΔΑΠ έχει προτεραιότητα και την εφαρμογή της ανακύκλωσης – επαναχρησιμοποίησης στην περιοχή μας των νερών του ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου και σε αυτό δεν γίνεται να απέχει ο Δήμος Μαρκοπούλου. Βέβαια έχει σημασία η επιδίωξη και εκτίμηση σε κάθε περίπτωση για διατήρηση του δημόσιου ελέγχου της ΕΥΔΑΠ, προς εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Επίσης η ΕΥΔΑΠ έχει αποδεχτεί την μεταφορά όλου του φορτίου αποχέτευσης του Πόρτο Ράφτη στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου, πράγμα που σημαίνει και οικονομική ελάφρυνση για τα έργα και την συντήρηση του κέντρου της Μερέντας, από τον Δήμο, ενώ εξασφαλίζεται και η λειτουργία του κέντρου μόνο για το Μαρκόπουλο,  για τις μελλοντικές απαιτήσεις ανάπτυξης της πόλης. Τα οφέλη είναι προφανή!

Κ. Δήμαρχε, παρακαλούμε να μας απαντήσετε σύντομα στα ερωτήματά μας, αναγνωρίζοντας την αγωνία μας για το θέμα.

Για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η Συντονιστική Επιτροπή

Από Admin 2

Αφήστε μια απάντηση