Αγαπητοί φίλοι με χαρά λάβαμε τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις κι επισημάνσεις σας για τα προβλήματα του τόπου. Αισθανόμαστε αλληλέγγυοι με την προσπάθεια σας αυτή. Με συναίσθηση για την ανάγκη οικονομίας χώρου παραθέτουμε κάποιες σκέψεις κι επίσημες τοποθετήσεις και πολιτικές δεσμεύσεις για όλα αυτά.


1. ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εμείς αγωνιστήκαμε για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών απέναντι σε κάθε ιδιωτική αλλά και δημοτική αυθαιρεσία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θεωρείτε πως είναι αναγκαίος ένας συνολικός σχεδιασμός για την προστασία και την ανάπτυξη  του παραλιακού μετώπου που θα προκύψει μέσα από πλατύ δημοκρατικό διάλογο και θα στηριχτεί σε επιστημονικές βάσεις ώστε να είναι δυνατόν να συμβαδίσει το δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερες παραλίες με την ήπια και με κανόνες ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας;
Ως Λαϊκή Συσπείρωση -αλλά και ως ΚΚΕ που στηρίζει το συνδυασμό μας, εκτιμούμε θετικά μια σειρά δράσεων της Πρωτοβουλίας σας. Εσείς γνωρίζετε πως δε διστάσαμε , αντίθετα το καταστήσαμε de facto εφικτό όταν χρειάστηκε, να βοηθήσουμε να ακουστεί η φωνή σας (και δικαίως), όταν χρειάστηκε στο δημοτικό Συμβούλιο το προηγούμενο διάστημα. Επίσης συμφωνούμε με τη διαπίστωση σας ότι χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός, ώστε η παραλίες μας να προστατευτούν και να παρουσιάζουν ελκυστική εικόνα και δωρεάν δημοτικές διευκολύνσεις (αλλαξιέρες, ντους, τουαλέτες) προς τους λουομένους, κατοίκους της πόλης κι επισκέπτες. Πρέπει να σας ενημερώσουμε εδώ, ότι  σε θέματα κοινωφελών υπηρεσιών δεν αναγνωρίζουμε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια αγαθά και την ασφαλή δωρεάν χρήση τους πλατειά από το λαό. Παρακαλώ να πάρετε υπόψη σας ότι πολλές φορές η “ήπια και με κανόνες ανάπτυξη” λειτούργησε στο παρελθόν ως Δούρειος Ίππος για την ιδιωτικοποίηση τέτοιων υπηρεσιών.  Επίσης και προς ενημέρωση σας, πρόσφατα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους να «ξεσαλώνουν» σε αιγιαλούς, λίμνες, ποτάμια, παρόχθιες περιοχές, σε περιοχές NATURA και βραχονησίδες. Τελείως ενδεικτικά προβλέπει ότι με μια απλή Υπουργική Απόφαση είναι δυνατή η, χωρίς δημοπρασία, απευθείας παραχώρηση όλων των παραπάνω σε φορείς του δημόσιου τομέα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για βιομηχανικές, εξορυκτικές, ενεργειακές, διαμετακομιστικές κι άλλες μπίζνες, ότι τα χωροταξικά σχέδια λαμβάνονται υπόψη μετά την έγκρισή τους, ότι παρέχεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. στους ΟΤΑ α’ βαθμού, ακόμη και σε περιοχές NATURA, όπως και η μεταπώλησή τους σε μεγαλοεπενδυτές για εκμετάλλευση, νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα των ομίλων στον «παλαιό αιγιαλό» κ.ά. Η κυβέρνηση το «πέρασε» με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως ΚΚΕ στην βουλή και θα παλέψουμε μαζί με τον λαό για παραλίες ανοικτές ενάντια στα όποια επιχειρηματικά συμφέροντα.  

2.  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Οργανώσαμε δράσεις ενάντια στον παράνομο δημοτικό σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών και την παράνομη χωματερή στα νταμάρια, που με τη λειτουργία τους μολύνουν δραστικά το περιβάλλον και δημιουργούν (με τις συχνές πυρκαγιές και τα δηλητηριώδη αέρια που εκλύονται) σημαντικούς κινδύνους για τη υγεία των πολιτών. Δράσεις ενάντια στη λειτουργία χώρου ανακύκλωσης μπαζών και τη λειτουργία μονάδων καύσης βιομάζας που επιχειρήθηκαν στο παρελθόν με τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής. Θεωρούμε αδιανόητη και επικίνδυνη την κατάσταση που επικρατεί στην καθαριότητα και ιδιαίτερα στο Πόρτο Ράφτη, με τις ανεξέλεγκτες χωματερές μέσα στον οικιστικό ιστό, σ’ ένα Δήμο που είναι από τους ακριβότερους στις χρεώσεις των δημοτικών ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η πρότασή σας για τη λύση του εκρηκτικού προβλήματος της καθαριότητας; Τι σχεδιάζετε για την αναγκαία ανακύκλωση απορριμμάτων ώστε το όφελος να επιστρέφει στους πολίτες;
Τοποθετηθήκαμε με τον πιο επίσημο τρόπο και με τις δημόσιες ομιλίες μας και μέσα από την πολιτική μας Διακήρυξη για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό αν : – Ο Δήμος φροντίσει να τακτοποιήσει σωστά το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων – Ιεραρχήσει αλλιώς τις προτεραιότητες του βάζοντας στην πρώτη θέση τις ανάγκες της καθημερινότητας, τη φροντίδα για τους πολίτες και το περιβάλλον – Διεκδικήσει την πρόσληψη επαρκούς προσωπικού με όποιο τρόπο είναι ΣΗΜΕΡΑ εφικτό (μόνιμες προσλήψεις, ορισμένου χρόνου κλπ) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα – Βάλει σε τάξη τα οικονομικά του ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση , μαζί με το λαό, επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης – Οργανώσει σωστά μια Διεύθυνση Ανακύκλωσης και διεξάγει πλατειά εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων – Συμπαρασταθεί στο εργατικό λαϊκό κίνημα που διεκδικεί σύγχρονες λύσεις στη χωροθέτηση νέων χωματερών που θα αποφορτίσουν τη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση, με γνώμονα ότι δεν μπορεί αυτοί οι χώροι να είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές , στα πλαίσια μιας εθνικής λύσης (άρα με πιθανό τεκμηριωμένο επιστημονική χωροθέτηση κι εκτός Αττικής) από δημόσιο ενιαίο φορέα -απορρίψει το πάρτι χρυσής κερδοφορίας που έχουν στήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που εξασφάλισαν τις εργολαβίες και τέτοιων βλαβερών έργων σαν τη ΜΕΒΑ (Μονάδα καύσης βιοαποβλήτων) στα όρια του δήμου μας με την ομόφωνη στήριξη όλων των παρατάξεων που σήμερα ξανά διεκδικούν την ψήφο σας!  

3. ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγωνιστήκαμε για τη δημιουργία δικτύου δημόσιας αστικής συγκοινωνίας για το Πόρτο Ράφτη και το Μαρκόπουλο. Αξιοποιήσαμε τις 3000 υπογραφές των συμπολιτών μας του 2012 και τις πάνω από 350 που συλλέχτηκαν με διαδικτυακή ψηφοφορία, προτείναμε τη συμμετοχή και άλλων φορέων και συλλόγων της περιοχής μας και πείσαμε τον ΟΑΣΑ να ξεκινήσει ο σχεδιασμός. Το θέμα εκκρεμεί ακόμη στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών. Ο Δήμος Μαρκοπούλου, μετά από δική μας πρόταση συζήτησε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και αρκέστηκε σε μια κατά πλειοψηφία θετική απόφαση χωρίς να κάνει καμία περεταίρω ενέργεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η καθαρή θέση σας για τη δημιουργία δικτύου δημόσιας αστικής συγκοινωνίας για το Δήμο μας;  
Χρειάζεται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για να γίνει αυτό εφικτό, αλλά και αποφασιστικότητα, ταχύτητα κι ευελιξία στην όποια σχετική δράση αναπτυχθεί από μια φιλολαϊκή δημοτική Αρχή. Το θεωρούμε απόλυτα ρεαλιστικό γιατί θα καλύψει μια νέα σύγχρονη ανάγκη του λαού της περιοχής.  Το έχουμε συμπεριλάβει επίσης στην πολιτική μας Διακήρυξη και δεσμευόμαστε να παλέψουμε μετά τις εκλογές μαζί με τους φορείς που προωθούν τη λύση αυτού του προβλήματος, από όποια θέση κι αν μας φέρει το αποτέλεσμα των εκλογών !  

4. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ
Το Πόρτο Ράφτη με βάση το σχεδιασμό που απέφερε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έπρεπε να έχει για την παράκτια ζώνη αποχέτευση από το 2000. Μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί ούτε ένα μέτρο αγωγού. Αντιδράσαμε στο σχεδιασμό της σημερινής Δημοτικής Αρχής για το έργο που δημοπρατήθηκε για την αποχέτευση στο Πόρτο Ράφτη με βάση την τελευταία χρηματοδότηση των 28 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ διότι είμαστε πεισμένοι πως είναι λανθασμένος και καταδικάζει την πόλη του Πόρτο Ράφτη στο σύνολό της με ορίζοντα το 2054 να μην έχει προοπτική αποχέτευσης  και να καθίσταται προβληματική ακόμα και η λειτουργία  του δικτύου της παράκτιας ζώνης σε βάθος δύο  οικοδομικών τετραγώνων.
ΕΡΩΤΗΣΗ:  Γιατί δεν γίνεται καμία προεκλογική συζήτηση  για το βασικό αυτό έργο υποδομής; Πώς σχεδιάζετε να προχωρήσετε για το θέμα αυτό; Θα συνεχίσετε τον λάθος σχεδιασμό της παρούσας Δημοτικής Αρχής που καταδικάζει το σύνολο της πόλης του Πόρτο Ράφτη σε έλλειψη αποχέτευσης;  Συμφωνούμε με τις διαπιστώσεις σας.  Συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσα κι από τις ανακοινώσεις μας (έχουν δημοσιευτεί ήδη τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Μαρκοπούλου όσο και στη δική μας Ιστοσελίδα  (http://www.lsmarkopouloportorafti.blogspot.com ) εμείς το βάζουμε και μάλιστα επιτακτικά.  Είναι ανάγκη να καταδικάσει ο λαός με την ψήφο του ΟΛΟΥΣ αυτούς που τα προηγούμενα χρόνια είχαν την ευθύνη από τα πιο υπεύθυνα δημοτικά πόστα για την πορεία που έχει διανύσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα, για τις καθυστερήσεις και για το “σκανδαλώδες πάρτι αδιαφάνειας” χρήσης των συγκεκριμένων μεγάλων κονδυλίων που έχουν ήδη εκταμιευτεί για το σκοπό αυτό, αλλά στην πορεία δε …”βρήκαν ακόμα το δρόμο για το Πόρτο Ράφτη” ! Στο σημείο αυτό σας καλούμε να κλείσετε τα αυτιά σας (και γυρίσετε την πλάτη απομονώνοντας τους κι αποδυναμώνοντας τους όσο γίνεται στην κάλπη), στο διασπαστικό-διχαστικό δημόσιο λόγο, χρόνια τώρα, που με ιδιαίτερα αντιδραστικό κι επικίνδυνο τρόπο -πάντα για το “καλό του Πόρτο Ράφτη”, απευθύνονται στο λαό αντίπαλοι συνδυασμοί! Τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας δεν έχουν να χωρίσουν κάτι με βάση τον τόπο καταγωγής τους ! Δε ζούμε στο Μεσαίωνα ! Έχουν τα ίδια ταξικά συμφέροντα και υποφέρουν τόσο από την οικονομική πολιτική και την ανεργία, όσο και από τα αποτελέσματα της διαχρονικής δημοτικής πολιτικής σε βάρος τους ! Εμείς στο Δημοτικό Συμβούλιο πάντα ψηφίζαμε παίρνοντας υπόψη τις τεκμηριωμένες προτάσεις των Συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων και προσπαθήσαμε να διορθώσουμε αποφάσεις λαθεμένες.

5. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ
Διατυπώσαμε την αντίθεσή μας στην απώλεια μελλοντικών δημόσιων χώρων, όπως αυτοί προβλέπονται στον πολεοδομικό σχεδιασμό του Πόρτο Ράφτη (Ο.Τ. 40,Ο.Τ. 264 κλπ). Είμαστε αντίθετοι στην τακτική της παρούσας Δημοτικής Αρχής που εξαντλεί την 8ετία χωρίς να απαλλοτριώσει τους χώρους αυτούς με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους.  
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε να εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης και να διασωθούν οι προβλεπόμενοι δημόσιοι χώροι που θα καλύψουν ανάγκες όπως πλατείες, χώροι πρασίνου και αναψυχής, παιδικές χαρές, δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού; Και επιπλέον ποια είναι η χρονική σας δέσμευση για την εφαρμογή αυτή ώστε να προγραμματιστούν και τα αναγκαία έργα υποδομής όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι & πεζόδρομοι, μέριμνα για  ΑΜΕΑ, που θα κάνουν επιτέλους τη ζωή των πολιτών ανθρώπινη και την πόλη μας να χάσει επιτέλους τον τριτοκοσμικό χαρακτήρα της; Με μεγάλη προσοχή αντιμετωπίζαμε πάντα, αλλά και επιφύλαξη, κάθε αποχαρακτηρισμό δημόσιων χώρων που διαφαινόταν ότι εγκυμονούσε απώλεια των ελάχιστων πλέον ελεύθερων χώρων στην περιοχή καθώς και εκτάσεων αναγκαίων για σχολεία, γήπεδα κλπ. Δεν έχουμε συναινέσει σε αρνητικές αποφάσεις που πάρθηκαν το προηγούμενο διάστημα , δε λερώσαμε τα χέρια μας με την ευθύνη για την απαράδεκτη σημερινή κατάσταση. Ζητήσαμε από το κόμμα μας κι έκανε ερώτηση στη Βουλή για τα 50 στρέμματα που διεκδικεί ο Δήμος στον Ιππόδρομο, ενώ μόλις πρόσφατα οι βουλευτές μας καταψήφισαν την αλλαγή των όρων χρήσης μέρους του Ιπποδρόμου για την κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας με ελικοδρόμιο κι άλλες εγκαταστάσεις, όπου με σκανδαλώδη τρόπο εγκρίθηκε απαράδεκτη και απορριφθείσα στο παρελθόν περιβαλλοντική μελέτη για την εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Η προοπτική αυτή δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο τις ανεπαρκείς υποδομές του δήμου και θα είναι σε βάρος των κάτοικων. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι με ευθύνη πολλών -για την ακρίβεια όλων των δημοτικών αρχών του παρελθόντος, τα χρήματα  από την εφαρμογή του Σχεδίου στην 3η Γειτονιά στο Πόρτο Ράφτη δε χρησιμοποιήθηκαν για τις απαραίτητες υποδομές στο χώρο, όπως νόμιμα προβλεπόταν, αντίθετα λεηλατήθηκαν και χρηματοδότησαν ρεμούλες με σκανδαλώδη τρόπο. Τα προβλήματα της ΜΑΡΚΟ και η πορεία που ακολουθείται έως τώρα για τη διευθέτηση της ουσιαστικής της χρεοκοπίας θα γίνει πηγή πολλών κινδύνων για τους ελεύθερους (ακόμα) χώρους στην περιοχή και θα μας βάλει όλους σε μεγάλη δοκιμασία το επόμενο διάστημα. Θα χρειαστεί λοιπόν επαγρύπνηση και αγωνιστικότητα!      

 Εκ μέρους της Γραμματείας της Λαϊκής Συσπείρωσης καλή δύναμη!
 

Από Admin 2

Αφήστε μια απάντηση